Gradovi

Trebišnjica i dalje prijeti: Sve dežurne službe u pripravnosti

Obilne kišne padavine na jugu Hercegovine dovele su do znantog povećanja nivoa Trebišnjice, a pod vodom je i dalje nekoliko seoskih puteva i oranice u dijelu Popovog i Petrovog polja.

Trebišnjica i dalje prijeti: Sve dežurne službe u pripravnosti
FOTO: DUBRAVKA ČOLOVIĆ/RAS SRBIJA

Kroz Trebinje je juče proticalo oko 200 kubnih metara vode u sekundi, a danas je taj nivo u pojedim momentima bio i 315 kubika, ali se, navode u civilnoj zaštiti taj protok mjenja iz sata u sat.

– Do sada nije bilo prijava da se voda ulilia u objekte.  Ekipe Civilne zaštite stalno obilaze teren. Svakom građaninu kome je potrebna pomoć u ovoj situaciji tu pomoć mora i dobiti- navodi Stevan Bekan direktor JU “Ekologija i bezbjednost” Stevan Bekan.

On dodaje da je jutros obišao područje sela Orašje u Popovom polju i da u razgovoru sa mještanima se uvjerio da za sada im nije potrebna pomoć, a ni putna komunikacija do sela nije u potpunosti prekinuta.

– Ako se situacija bude pogoršavala pomoćemo stanovništvu ovog dijela Popovog polja – ističe Bekan.

On je potvrdio da je putna komunikcija prema Bugovini u Petrovom polju  prekinuta, ali stanovnici za sada nisu slali apele za pomoć.

Gradonačelni Trebinja i komandat Štaba za vanredne situacije Mirko Ćurić je rekao da je ovaj štab u stalnom zasjedanju i da prati situaciju.

U Trebinju i jutros pada kiša, a do 13 sati palo je oko 6 litara kiše po metru kvadatnom. Meteorolozi predstanak padavina najavljuju tek za sutra poslijepodne.

Količina kišnih padavina u najjužnijem gradu Srpske od početka godine je rekordna u posljednjih nekoliko godina, pa je u do sada palo 574 litra kiša, što je više od polovine ukupnih padavina u 2020. godine, kada je palo 1125 litra.

Kiša  je padala i u drugim dijelovima Hercegovine, pa je  u posljednih pedesetak dana ovoj regiji palo više kiše nego za cijelu 2020. godinu.