Društvo

UKC PROMIJENIO ODLUKU Roditeljima ponovo dozvoljen boravak sa djecom u bolnici

Roditeljima djece do šest godina, koja se liječe u Univerzitetsko-kliničkom centru RS, dozvoljeno je opet da borave uz svoje mališane na hospitalizaciji, uz negativan test na virus korona.

UKC PROMIJENIO ODLUKU Roditeljima ponovo dozvoljen boravak sa djecom u bolnici
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ovo je trenutni stav rukovodstva Klinike za dječije bolesti UKC RS, usljed, kako su naveli, nešto stabilnije epidemiološke situacije u odnosu na prethodni period.

– Takođe, mora se uzeti u obzir popunjenost raspoloživih kapaciteta Klinike, što znači da se prioritet uvijek daje hospitalizaciji djeteta, odnosno pacijenta u odnosu na pratnju – rekli su iz UKC RS.

Naveli su da će se i dalje pratiti epidemiološka situacija, i u skladu s tim iznalaziti adekvatna rješenja, a “sve u cilju zaštite zdravlja djece koja se liječe u Klinici za dječije bolesti i opšteg interesa koji je uvijek ispred pojedinačnog”.

Pročitajte još

Srpskainfo pisala je o pritužbama roditelja, prije svega upućenim ka UKC RS, gdje je tokom kovid epidemije bila zabranjena pratnja hospitalizovanoj djeci, sa obrazloženjem da se tako sprečava eventualni unos virusa u kliniku.

Roditeljima je bio dozvoljen boravak s djecom oboljelom od hematoonkoloških oboljenja, dijabetesa, djecom s poteškoćama, djecom koja doje, te kada ljekar procijeni da je neophodno prisustvo majke. Ovo je, međutim, značilo, da su i dvogodišnja djeca ostajala sama na liječenju u bolnici na nekoliko dana, ako ljekar tako procijeni. Mnoga djeca u ovim uslovima doživljavala su psihičke traume.

Pravnica Nataša Stanković zajedno sa kolegom uputila je nedavno inicijativu Ministarstvu zdravlja RS da se zakonski uredi pravo djeteta, tako da bude s roditeljem za vrijeme hospitalizacije.