Društvo

Trenutno caruje polen trave: Ovo su načini na koje možete zaštiti djecu od alergija

U vrijeme alergija, roditelji moraju obavijestiti nastavnike o svim alergijama kod djece u razredu, a ako je dijete visoko alergično prozori treba da budu zatvoreni kada je broj polenovih zrnaca visok.

učenici na putu do škole
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Na ovo upozoravaju iz Instituta za javno zdravstvo Srpske, uz napomenu da je polen drveća najveći od februara do juna, polen trave od maja do avgusta, a polen korova od jula do oktobra.

Sezonske alergije ili ekološke alergije se ponekad nazivaju “peludna groznica” ili sezonski alergijski rinitis, a simptomi se javljaju u određeno doba godine, obično kada drveće, trava i korov ispuštaju sitne čestice polena u vazduh. Ljudi mogu biti alergični na jednu ili više vrsta polena.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

– Djeca s alergijama vjerovatno imaju pojačane simptome u tim periodima godine. Najveći problem je s alergičnom djecom u vrtićima i školama kada su napolju ili se kosi trava oko objekta u kome borave veći dio dana – kaže specijalista higijene i zdravstvene ekologije u IJZ dr Dušanka Danojević.

Dodaje da postoji mnogo načina za liječenje sezonskih alergija, u zavisnosti od toga koliko su simptomi uznemirujući. Važan dio liječenja je znati na šta je neko alergičan.

Pročitajte još

– Neka djeca mogu dobiti olakšanje smanjenjem ili eliminacijom izloženosti alergenima koji im smetaju. Škole i učionice mogu imati alergene iz okoline kao što su polen, plijesan i grinje, koji mogu izazvati simptome alergije i astme kod djece. Sve ove stvari mogu uticati na uspjeh djeteta u školi ili pogoršati simptome i povećati izostanak iz škole – naglašava Danojević.

Tako, gradske uprave u dogovoru s direktorima trebaju svako košenje trave oko vrtića i škole sprovoditi kada djeca nisu u objektima, odnosno vikendom, kako bi se preko otvorenih prozora spriječilo koncentrisanje polenovih zrnaca u školskim odjeljenjima gdje djeca moraju boraviti.

– Na taj način se izbjegavaju alergijski napadi kod djece koja su već alergična, te sprečava nastajanje okidača za nove slučajeve alergija. Treba držati prozore zatvorene, koristiti klima uređaj i ostati u zatvorenom prostoru kada je koncentracija polena visoka. Djeci se preporučuje pranje ruku, tuširanje i presvlačenje nakon igre napolju. Ako smanjenje izloženosti nije moguće, ispirati nos fiziološkim rastvorom, možda pomognu HEPA filteri, vitamin C, probiotici, maske, hidriranje, inhaliranje i pravilna ishrana. A ako ni to ne pomaže, mogu se preporučiti lijekove za simptome alergije – poručuju iz IJZ.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije