Svijet

TRENUTNO OBUHVAĆENA 53 SEKTORA Evroazijska ekonomska unija formira zajedničko tržište za naftu i gas

Zemlje Evroazijske ekonomske unije (EAEU) krenule su sa formiranjem zajedničkog tržišta za gas, naftu i naftne derivate, saopštio je predsjednik Rusije Vladimir Putin.

TRENUTNO OBUHVAĆENA 53 SEKTORA Evroazijska ekonomska unija formira zajedničko tržište za naftu i gas
FOTO: MICHAIL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREML/EPA

Države članice odobrile su koncept formiranja zajedničkog finansijskog tržišta Evroazijske ekonomske unije, a u toku su pripreme za stvaranje zajedničkog tržišta električne energije. Pokrenuli smo program za formiranje zajedničkog tržišta gasa, nafte i naftnih derivate – rekao je Putin na sastanku o integracionim procesima u EAEU, prenosi Sputnjik.

Šef ruske države je, prema agenciji Tas s, naveo kao primJer uspešne saradnje između članica EAEU utvrđivanje zajedničkog pristupa u stvaranju tržišta proizvodnje i prometa lIJekova i medicinskih sredstava.

Pročitajte još

– Od 1. januara ove godine registracija svih lijekova u zemljama EAEU vrši u skladu sa jedinstvenim pravilima i procedurama. To je izuzetno važno sada kada se naše zemlje suočavaju sa zajedničkim izazovom – epidemijom virusa korona. I moramo efikasno da koordiniramo napore za zaštitu života i zdravlja naših građana – rekao je Putin.

Procese tržišne integracije unutar EAEU opisao je kao pitanje od strateškog značaja.

Prema riječima ruskog predsednika, na tom planu je mnogo urađeno tokom proteklih šest godina uprkos teškom spoljnom okruženju.

FOTO: MARK/EPA
FOTO: MARK/EPA

Putin je iznio podatke prema kojima je trgovinski promet između članica EAEU u 2019. godini porastao za 35 posto u odnosu na 2015. godinu, i iznosio je 61,6 milijardi dolara.

Dodao je takođe da je učešće zemalja EAEU u spoljnotrgovinskoj razmjeni Rusije poraslo sa 7,8 procenata u 2015. godini na 8,6 posto prošle godine.

U decembru prošle godine lideri EAEU su odobrili akcioni plan za usklađivanje zakonodavstava zemalja Unije u naftnom sektoru, a takođe su odlučili da pređu na drugu fazu formiranja zajedničkog tržišta gasa – stvaranje infrastrukture, tehnološkog i pravnog okvira.

Ruski lider je primjetio da zajednička tržišta koja su formirana u većini ekonomskih sektora uspješno rade, te da je u toku rad na rješavanju praktičnih pitanja i traženju optimalnih modela za preostale sektore. U toku je formiranje jedinstvenog tržišta EAEU za usluge. Zajedničko tržište trenutno uključuje 53 sektora, a 2021. godine će obuhvatiti još pet oblasti.