Društvo

TRENUTNO POD NADZOROM Cikotić: Nakon sukoba u Blažuju, jednoj osobi izrečena mjera protjerivanja

Mjera protjerivanja iz BiH izrečena je jednoj osobi zbog sukoba migranata u Blažuju i napada na policiju i službenike Međunarodne organizacije za migracije (IOM), izjavio je ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Selmo Cikotić.

TRENUTNO POD NADZOROM Cikotić: Nakon sukoba u Blažuju, jednoj osobi izrečena mjera protjerivanja
FOTO: SRNA
Selmo Cikotić

Cikotić je naveo da je ta osoba trenutno smještena i pod nadzorom u Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu.

On je poslije sjednice sa članovima Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH rekao da je sinoćni sukob u migrantskom kampu počeo nakon što je osoba, porijeklom iz Irana, provocirala na vjerskoj osnovi migrante iz Avganistana i Pakistana.

– Došlo je do sukoba, odnosno pokušaja da oni to riješe između sebe. Intervenisala je i Služba za poslove sa starancima i pripadnici IOM, ali je suštinski odgovor na incident i nered dala Jedinica za podršku MUP Kantona Sarajevo i pripadnici MUP – rekao je Cikotić.

On je istakao da se to pretvorilo u nasilje velikih razmjera, da je nekoliko policajaca i pripadnika IOM-a povrijeđeno, kao i veći broj migranata.

Pročitajte još

Govoreći o novcu koji se daje za rješavanje migrantske krize, Cikotić je istakao da je posredstvom Evropske komisije od 2018. godine proslijeđeno oko 89 miliona evra.

– Ništa od tog novca nije implementirano preko institucija i budžeta BiH, već se to radi preko međunarodnih organizacija. Što se tiče drugih izvora sredstava, mi nemamo podatke – rekao je Cikotić i dodao da institucije BiH ne odlučuju o načinu utroška tog novca.

Cikotić smatra da je povratak ilegalnih migranata u zemlje porijekla izuzetno teško realizovati, da deportacija ide teško, te da i primjena Sporazuma o readmisiji sa Pakistanom neće biti ni brza ni laka, jer taj dokument nisu potpisale zemlje iz kojih migranti kreću u migracije.

– Mi migrante protjerujemo po dvije osnove, ako su prijetnja po nacionalnu bezbjednost BiH i potpomognuti dobrovoljni povratak za one koji žele da se vrate institucije obezbjeđuju sredstva za povratak – rekao je Cikotić.

On je dodao da kvalitetno upravljati migracijama ne mogu ni humanitarne organizacije, a ni institucije u BiH poput Službe za poslove sa strancima koja nema dovoljno kapaciteta.

Cikotić je dodao da je Komisiji predočen pregled najznačajnijih aktivnosti na rješavanju bezbjednosnih izazova, rizika i prijetnji za BiH, te da je težište izvještaja vezano za migrantsku krizu.

Predsjedavajući Komisije Asim Sarajlić rekao je da je zadovoljan radom Cikotića i istakao da se dijalogom može doći do boljih i kvalitetnih rješenja. “Učinićemo sve da pomognemo Ministarstvu bezbjednosti i Graničnoj policiji, ali to zavisi od budžeta”, rekao je Sarajlić.