Biznis

Trenutno su među najvećim gubitnicima: EU priprema POSEBNU REGULATIVU za tržište kriptoimovine

EU priprema posebnu regulativu za tržište kriptoimovine, navodeći da je stanje s kriptovalutama sada na klimavim nogama.

Trenutno su među najvećim gubitnicima: EU priprema POSEBNU REGULATIVU za tržište kriptoimovine
FOTO: MITAR MITROVIĆ/RAS SRBIJA

Svako ko se dugo bavi Bitkoinom i kripto tržištem navikao je na periodične oscilacije cijena gore-dolje, ali trenutno su kriptovalute među najvećim gubitnicima na ulagačkom tržištu. Bitkoinom se u petak trgovalo po cijeni od 29.500 dolara, još u novembru cijena mu je bila 64 hiljade dolara, a u ponedjeljak se čak i lagano popeo iznad 30 hiljada dolara, ali ove nedjelje mu i dalje cijena oscilira, piše Večernji list.

Da bi predvidjeli kakvo je raspoloženje ulagača na tom tržištu finansijeri redovno izračunavaju i prate takozvani indeks ‘straha i pohlepe’ koji se, kad su kriptovalute u pitanju zadnjih dana kretao od osam do 13 u odnosu na maksimalnih i optimističnih 100.

Pročitajte još

Samo jednom u istoriji zabilježena je niža vrijednost indeksa straha i pohlepe, i to u avgustu 2019. s vrijednošću od pet, kada se Bitkoin borio s cijenom od 10.000 dolara, koju je izgubio nekoliko nedjelja kasnije. Bitikoin je već postavio istorijski negativni rekord jer mu je prvi put u desetogodišnjoj istoriji te kriptovalute cijena pala osam nedjelja za redom.

Na kripto tržištu se prvo urušio jedan od većih stablecoinova Tera Luna UST koji je imao oko 18 milijardi dolara tržišne kapitalizacije, te su ulagatelji u taj projekt izgubili gotovo cijeli iznos ulaganja.

Nakon pada Tera Lune, nad kriptovalutama kao Damoklov mač sada visi kripto dolar Tether. Vrijednost imovine u Tetheru je visokih 72 milijarde dolara.

Kako gubici rastu tako jačaju pokušaji država da reguliraju to tržište pa su se ovih dana i najjače industrijske države iz skupine G7 izjasnile za bržu i sveobuhvatnu regulaciju kriptovaluta, prenosi See Biz.

Prihvati notifikacije