Politika

Tresao se Ustavni sud BiH, rodio se ministar Amidžić: Novo gaženje zaključaka Narodne skupštine RS

Narodna skupština traži od svih svojih izabranih predstavnika da ne učestvuju u razgovorima o rješavanju bilo kojeg od ostalih prioriteta EU dok se ova dva prioriteta (Ustavni sud BiH i OHR) ne riješe.

Tresao se Ustavni sud BiH, rodio se ministar Amidžić: Novo gaženje zaključaka Narodne skupštine RS
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Tako je bilo 27. juna u Banjaluci, glasovima vladajuće koalicije plus SDS, a sasvim drugačije 22. avgusta u Sarajevu.

Glasovima SNSD i Srpskog kluba u Predstavničkom domu BiH usvojeni su zakoni o VSTS, slobodi pristupa informacijama i ombudsmanu za ljudska prava, dok zakonu koji se odnosi na Ustavni sud BiH nema ni traga ni glasa.

Prozivke iz opozicije

Iako je i on dio tzv. evropskog paketa jer je i Brisel rekao da je odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH jedan od uslova na putu ka EU. Uostalom, tako glasi i prvi dio gore citiranog zaključka NSRS.

Ako poslanici u Predstavničkom domu BiH nisu doslovno „izabrani predstavnici“ Narodne skupštine, delegati u Domu naroda BiH svakako jesu. A njima svi ovi zakoni idu na potvrđivanje, i to užurbano.

Opozicija je, jače nego ikad, počela da proziva SNSD i Milorada Dodika zbog gaženja zaključaka NSRS, a posebno najveća opoziciona stranka SDS, čiji poslanici su takođe glasali za njih i koji sada imaju puno pravo da traže polaganje računa. Lider SDS Milan Miličević je saopštio da ga sve podsjeća da „izdaju“ iz 1998. kada je počelo rušenje institucija Srpske „mimo narodne volje“.

MILAN MILIČEVIĆ
FOTO: SDS

Predsjednica NF Jelena Trivić, Milorada Dodika je nazvala „starim političkim konvertitom“, trijumfalno poručujući da je bila u pravu kada nije podržala zaključke u NSRS.

U PDP su odmah nakon izglasavanja zaključaka u julu poručili da će svaki 28. dan u mjesecu obilježavati kao dan prevare, jer su znali da Dodik neće istrajati u zahtjevu da Ustavni sud BiH bude prioritet. Juče su predložili da bilbordi s njegovim likom budu prelijepljeni natpisom „falsifikat, lažnjak“.

“Srpski nacionalista postao evrofanatik”

Poslanik u NSRS i lider liste Za pravdu i red, Nebojša Vukanović, kaže da se sada dešava ono na šta je upozoravao – da Dodik svojim predstavama, posebnim sjednicama parlamenta i zaključcima, samo podiže ulog u trgovini.

Nebojša Vukanović
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

– Jasno je da zaključci i NSRS njemu ništa ne vrijede i da mu je najbitnije da dobije ministra finansija. Vidjeli smo juče da nema ni riječi o Ustavnom sudu. Od srpskog nacionaliste postao je evrofanatik. Odlučivanje u Predstavničkom domu je potpuno u suprotnosti sa zaključcima NSRS. Ali to nije jedina izdaja u istom danu. Građani RS treba da znaju da je juče u Solunu, uz Dodikovu saglasnost, predsjedavajuća Savjeta ministara BiH Borjana Krišto potpisala deklaraciju kojom se daje podrška Zelenskom, a osuđuje Rusija. To je u suprotnosti s Dodikovim navodnim načelima spoljne politike i to je nož u leđa Rusiji. Samo pitam gdje su sada dežurne patriote, borci, Srbende na baterije – kaže Vukanović za Srpskainfo.

Pročitajte još

Skrivanje iza radne grupe

Međutim, u SNSD i koaliciji imaju opravdanje. Poslanik SNSD u Predstavničkom domu, Milorad Kojić, tvrdi da je laž da su izigrani zvanični stavovi NSRS.

– Činjenica je da su formirane radne grupe i da Ministarstvo pravde RS učestvuje u izradi zakona o Ustavnom sudu BiH, te da je to u stvari pokušaj obmanjivanja javnosti od strane opozicije, u smislu da je nešto pušteno i da se nešto neće rješavati. Činjenica jeste da smo izglasali zakone iz grupe 14 prioriteta i da će na sljedećoj sjednici biti još dva ili ti zakona iz te grupe prioriteta. A istovremeno se, u skladu sa ranijim stavom iz Srpske, radi na izradi prijedloga zakona iz Ustavnom sudu BiH koji se tiče novog načina izbora sudija – kaže Kojić za Srpskainfo.

Na konstataciju da opozicija, ali i šira javnost, samo doslovno čita zaključak parlamenta Srpske, on kaže: „Da, ali ovo su zakoni iz 14 prioriteta što je već ranije dogovoreno da se ide u njihovo usvajanje. Pokazujemo opredijeljenost prema EU i tu nema apsolutno ništa sporno.“

Dodatna glavobolja za SNSD i koalicione partnere je tvrdnja opozicije u RS, ali i poslanika NS u Predstavničkom domu BiH, Predraga Kojovića, da je Srpska počela proceduru popunjavanja Ustavnog suda BiH. I da su zato glasali za SNSD-ovog ministra finansija BiH, Srđana Amidžića.

– Proces za popunjavanje Ustavnog suda BiH iz RS je pokrenut kao rezultat političkog dogovora i upravo iz tog razloga mi ćemo danas podržati ministra Amidžića – izjavio je Kojović na sjednici.

FOTO: FOTO SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: FOTO SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
Srđan Amidžić

– To je van svake pameti. Ulazak u proceduru podrazumijeva objavljivanje javnog konkursa, a svi se možete uvjeriti da takva procedura nije uopšte pokrenuta, već da je važeći raniji stav da se prevashodno ide u zakon o Ustavnom sudu BiH koji se tiče načina izbora sudija u tom sudu – tvrdi Milorad Kojić.

Podsjećamo, NSRS je u posljednjoj godini prošlog mandata, tačnije u maju 2022. raspisala javni konkurs za izbor sudije Ustavnog suda BiH iz RS umjesto penzionisanog Miodraga Simovića. Najozbiljniji kandidati bili su Milan Blagojević i Ognjen Tadić, koji je nedavno postao savjetnik predsjednika RS, ali niko nije imenovan.

Stevandić: Nešto treba i istrpiti

Predsjednik Narodne skupštine, Nenad Stevandić, takođe je stava da se vlast nije ogriješila o skupštinske zaključke. Kaže da je ovdje „reč o procesu, a ne o blickrigu“.

nenad stevandic predsjednik narodne skupstine rs
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

– U procesu nismo sami i treba biti dovoljno mudar i oprezan istovremeno da ubuduće ne bi doveli snagu Srpske u pitanje. Jer njena snaga počiva na stabilnosti za koju treba ponešto i istrpiti. Vitalni principi su i dalje na snazi, kao i sve što je izglasano. Tempiranje toga u dan ili mjesec nema značaja osim za ostrašćeni dio opozicije koji procese ne razumije i svakako je glasao protiv odluka NSRS. Kritike SDS doživljavam nešto drugačije i ne želim im upućivati teške riječi jer oni mogu da razumiju i kasnije, ali i to je proces. RS bez ministra finansija u Savjetu ministara je ranjiva i ne može istom snagom provoditi odluke. Dio opozicije ne razumije da PS BiH nije NSRS i da tamo postoje i drugi narodi i entiteti i mnogo partija i da to nije prosta matematika već nejednačina sa mnogo nepoznatih – kaže Stevandić za Srpskainfo.

Podsjećamo, najzvučniji zaključci NSRS koji nikad nisu provedeni u djelo bili su oni i 2021. o vraćanju nadležnosti iz oblasti odbrane i bezbjednosti, VSTS i PDV. Prvo je Vladi naloženo da predloži zakone, potom je rok produžen na šest mjeseci, da bi u aprilu 2023. bila dodata rečenica „kada se za to steknu uslovi“.

Raniji zaključci „uz vjetar“

– 21. JUN 2023. Ukoliko se PS BiH ogluši o zahtjeve predstavnika RS da se pristupi usvajanju zakona o Ustavnom sudu BiH i zakona o izboru sudija koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, pozivamo sve predstavnike RS da se povuku iz njihovog rada dok se ovi zakoni ne usvoje.

– 26. APRIL 2023. Narodna skupština zadužuje poslanike iz RS u Predstavničkom domu BiH da u što kraćem roku pripreme i upute u parlamentarnu proceduru zakon o Ustavnom sudu BiH.

– 1. FEBRUAR 2022. Narodna skupština traži od Parlamentarne skupštine (i Savjeta ministara) BiH da prije svake sjednice dostavi Narodnoj skupštini (Vladi RS) sve materijale na razmatranje radi zauzimanja stavova u adekvatnom vremenskom roku.

– 11. MAJ 2021. Narodna skupština očekuje od predsjednika RS da formira pregovarački tim za vođenje dijaloga sa FBiH, a u svrhu postizanja dogovora o budućnosti RS i FBiH. Predsjednik treba da obavijesti Narodnu skupštinu o provedenim aktivnostima.

– 10. MART 2021. Narodna skupština zadužuje Vladu da formira međunarodni pravni tim sa ciljem podnošenja tužbi protiv visokih predstavnika.

– 17. FEBRUAR 2020. Narodna skupština obavezuje predstavnike RS u institucijama BiH da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH i njegovog stupanja na snagu i do poništenja sporne odluke Ustavnog suda BiH vezano za poljoprivredno zemljište RS.

– 21.OKTOBAR 2015. Narodna skupština obavezuje Vladu da u roku ne dužem od 90 dana dostavi prijedlog izmjena i dopuna Krivičnog zakona RS kojim bi bila utvrđena odgovornost za neovlašteni prenos nadležnosti sa RS na nivo BiH.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije