Politika

„Trojka dobila polovne zakone, SNSD ministra, a građani Srpske su poniženi“ Borenović i Crnadak optužili Dodika da je pogazio Narodnu skupštinu

Vladajući SNSD i njihov predsjednik Dodik juče su po ko zna koji put pogazili i unizili najvišu instituciju Republike Srpske. Prema zaključcima Narodne skupštine, prva odluka koja je trebala biti donesena u Predstavničkom domu BiH jeste zakon o Ustavnom sudu BiH i zamjena stranih sudija domaćim, a ništa od toga se nije desilo.

BORENOVIĆ I CRNADAK PRES
FOTO: PDP

To je izjavio predsjednik PDP Branislav Borenović na konferenciji za medije u Banjaluci.

– Desila se političko – trgovačka nagodba u kojoj je SNSD dobio ministarsku poziciju, usput i prodaju „kumovske“ zgrade u iznosu od najmanje 70 miliona KM, a vjerovatno s namjerom da idu na 100 miliona koja će biti prodata UIO na način kako su pokušali i prije dvije godine što smo mi tada spriječili u Predstavničkom domu, a ta odluka je još važeća. Trojka je dobila nekoliko ispraznih i polovnih „evropskih“ zakona, koji su evropski samo po nazivu. Jedini koji su izgubili, koji su prodati i poniženi jesu parlament Republike Srpske i Republika Srpska – rekao je Borenović.

Tvrdi da je juče režim, zajedno sa svojom BiH koalicijom, uz zavjet ćutnje, bez ijedne riječi o Ustavnom sudu, odustao od pompezno najavljenog zakona o Ustavnom sudu

– Dovoljno je pogledati i vratiti sve ono što je bilo izgovoreno. Sve je to palo u vodu jer je ministarska fotelja bitnija, a vjerovatno će tu biti nekih stvari koje su dogovarane i mimo očiju javnosti i tiču se nekih ličnih dogovora u kojima korist ima režim – naveo je Borenović.

Istakao je i da je Dodik pristao i na osnivanje novog suda na nivou BiH.

– Najbolje bi bilo da se ovi posteri sa njegovim likom prelijepe flasterom na kojem piše „falsifikat“, „lažnjak“, „prevarant“. Čovjek je pogazio vlastiti narod, prodao je NSRS za fotelju. Sada imamo i zakon kojim se osniva novi sud na nivou BiH. Viši, vrhovni. To pokazuje koliko daleko ide sa svojim prodajama, izdajama, prevarama – poručio je Borenović.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Igor Crnadak, šef Kluba poslanika PDP u NSRS, rekao je da je juče počinjen najveći napad na instituciju NSRS od kad ona postoji.

– Prekršeni su važni zakoni i zaključci, i to od strane predstavnika Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH, odnosno od strane SNSD koalicije. Naravno, očekujemo posebnu sjednicu kako bismo o tome raspravili – rekao je Crnadak.

Pročitajte još

Kaže da smo juče vidjeli kako se žmiri na zaključke NSRS, glasa za ono što je neko obećao, ćuti, te da niko iz SNSD juče nije riječi rekao.

– Narodna skupština je precizno rekla: „Zadužuju se svi predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH da ne učestvuju u razgovorima o bilo kakvim zakonima dok se ne usvoji zakon o Ustavnom sudu“. A da ne govorimo o tome da ovi juče usvojeni „evropski“ zakoni podsjećaju na skeč iz Top liste nadrealista „proizvodnja ničega“. To je to – ima direktor, radnici, proizvođači, marketing služba, svi rade, a proizvode ništa – rekao je Crnadak.

Zašto ćutite?

Pita gdje su oni što su danima „jahali po glavi“, preko dvije stotine ljudi, koji su govorili da optužnica protiv Dodika nije protiv njega, nego protiv institucije Republike Srpske.

– Gdje su sad režimski mediji da te iste ljude nazovu i kažu da je juče SNSD srušio zaključke NSRS i glasao mimo skupštine? To je udar na instituciju Republike Srpske. Gdje su svi ti direktori, direktorčići, mali i veliki funkcioneri koji su nam se popeli na vrh glave sa svojim glupim ponavljanjem „Nije napad na Dodika, nego je napad na instituciju“? Pa ovo je napad na instituciju, progovorite! Na kraju, pitanje za moje kolege iz NSRS: zašto ste i vi pregazili Narodnu skupštinu kao plitak potok? Hajde da čujemo rukovodstvo NSRS, hajde Žuniću, Mazalice, Banjac, SP i sve druge prikolice, da vas čujemo. Što ćutite? Zavukli se u mišiju rupu – kaže Crnadak.

Dodaje da se potvrđuje sve ono što je PDP govorio još 28. juna kada je izglasano neprovođenje odluka Ustavnog suda, da SNSD nikada nije imao namjeru da taj zakon sprovodi.

– Dali su obećanje strancima, Trojki i HDZ da to neće provoditi. Zato ćemo 28. avgusta imati konferenciju za medije gdje ćemo konstatovati da su još jednom prevarili, da Ustavni sud normalno radi, da te strane sudije dolaze na posao, da sve normalno ide, da taj zakon ništa ne znači… A svakog 28. u mjesecu ćemo imati neki događaj da obilježimo kao dan obmana i prevara SNSD – rekao je Crnadak.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu