Hronika

TRGOVINA DJECOM ILI OBIČAJ Prijavio prodaju sestre (13) jer nije dobio "ARMANIJEV" PRSTEN

Prvi slučaj kvalifikovan kao trgovina djecom u Republici Srpskoj prijavljen je jer brat žrtve nije dobio obećani prsten marke “armani”, saznaje Srpskainfo.

TRGOVINA DJECOM ILI OBIČAJ Prijavio prodaju sestre (13) jer nije dobio "ARMANIJEV" PRSTEN
FOTO: NIKOLA MORAČA/RAS SRBIJA

Republičko javno tužilaštvo prvu optužnicu za teško krivično djelo podiglo je protiv Alije Aljića (51), oca djevojčice (13), Muhameda Bosaka (47) i njegovog sina Ismeta Bosaka (19), koji se tereti za obljubu djeteta mlađeg od 15 godina.

Optuženi trojac danas je u Okružnom sudu u Banjaluci izjavio da nije kriv za krivična djela koja su im stavljena na teret.

Prema optužnici, Aljić je sa Bosakom u decembru prošle godine dogovorio prodaju svoje maloljetne kćerke, koja je obavljena u januaru ove godine. Nakon što je kupio djevojčicu, Bosakov sin Ismet ju je odveo na područje Visokog i obljubio.

Slučaj je već u startu pokazao da će biti jako zanimljiv upravo zbog sukoba civilizacija.

Naime, advokatski tim odbrane optuženih Vladimir Kovačević i Aleksandar Jokić pozivaju se na nedavnu odluku Apelacionog suda u Srbiji, koja je vezana za identičan slučaj koji se dogodio.

Smatraju da se u konkretnom slučaju radilo o, kako to zakon definiše, neotklonjivoj pravnoj zabludi, jer su optuženi postupali u skladu sa svojim običajima starim 1.000 godina.

Sličan postupak vođen je u Srbiji, gdje je Apelacioni sud 10. juna ove godine optuženog za isto krivično djelo oslobodio krivice. Obrazlažući presudu sud je utvrdio da se radi o neotklonjivoj vrsti pravne zablude, koja Romima nije mogla biti poznata s obzirom da kod Roma vrijede drugačija pravila temeljena na običajnom pravu, gdje su radnje iz optužnice dozvoljene – objasnio je advokat Kovačević.