Banjaluka

TRI EKIPE NA 100 POZIVA Potrebno ojačati resurse „Doma zdravlja“

Cijelu Banjaluku pokrivaju tri mobline ekipe Službe hitne pomoći, kada su u pitanju hitne medicinske intervencije, a već neko vrijeme se razmatra mogućnost povećanja broja ekipa hitne pomoći, potvrdila je direktor „Doma zdravlja“ Nevena Todorović.

TRI EKIPE NA 100 POZIVA Potrebno ojačati resurse „Doma zdravlja“
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Objasnila je da dispečeri svakodnevno primaju dosta poziva. U nedjelju je, kako kaže, zabilježen 101 poziv građana, kojima je trebala neka vrsta medicinske pomoći.

– Nemoguće je izaći na sve pozive, pa se radi trijaža, po osnovu težine kliničke slike, koju nam pacijenti kažu. Posao dispečera je izuzetno složen, težak i odgovoran. Imamo tri mobilne ekipe i pokrivamo teritoriju u prečniku od 100 kilometara. To je od Aginog sela, gdje se nalazi najudaljenija ambulanta, pa do Bronzanog majdana i Verića. Kada jedna ekipa ode na tako udaljeno mjesto, ona ne može da se vrati u stanicu za najmanje dva sata. Na sve moguće načine pokušavamo da odgovorimo svim potrebama građana, ali se nažalost često dogodi da u određenim momentima ne možemo izaći na teren. Zato molimo građane za razumijevanje i ukoliko mogu svojim prevozom da dovezu pacijenta, kako bi u hitnoj službi dobili medicinsku pomoć – navela je ona.

Pročitajte još

Kazala je da bi bilo dobro kada bi ova služba „Doma zdravlja“ raspolagala s više mobilnih ekipa.

– Mi već duži vremenski period s gradonačelnikom razmatramo mogućnost da povećamo broj mobilnih jedinica za teritoriju grada, jer sigurno bi bilo dobro da ih imamo više – navela je ona.

Dodala je da se razgovara i o reorganizaciji hitne medicinske pomoći u gradu na Vrbasu.

– Ona u Banjaluci funkcioniše na savim drugačiji način u odnosu na druge gradove u RS, jer kod nas na teren izlaze vozač, dva tehničata i doktor. Nažalost, drugi gradovi nisu u mogućnosti da pruže takvu uslugu pacijentima, kojima je potrebna hitna zdravstvena zaštita – precizirala je ona.

Teret

Nevena Todorović je naglasila da ova Služba nosi veliki teret.

– Nakon 20 sati naveče, kada se ambulante zatvaraju, Služba hitne medicinske pomoći preuzima zbrinjavanje kompletnog grada Banjaluka, sa nekih 200.000 ljudi, ali i svih ostalih pojedinaca, koji se po bilo kom osnovu nađu u Banjaluci a treba im hitno pomoć ljekara – navela je ona.

Prihvati notifikacije