Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Trivić: Učenici sve zainteresovaniji za stručne škole

Društvo
Autor:

Foto: RAS Srbija

Rezultati upisa učenika u srednje škole u RS, nakon prvog upisnog roka, govore da je pokazana značajno veća zainteresovanost za upis u srednje stručne i tehničke škole, poručuje ministarka prosvjete i kulture Natalija Trivić.

Dodaje da je to, između ostalog, rezultat uspostavljene saradnje sa privrednicima i omogućavanja plaćene učeničke prakse.

– Učenici će imati plaćenu praksu, te mogućnost da se po završetku škole odmah zaposle, ukoliko se ne opredijele za nastavak školovanja –  naglasila je Trivićeva.

Ona je pojasnila da je upisna politika u oblasti srednjeg obrazovanja upravo usmjerena na usklađivanje sa potrebama tržišta rada i novih tehnologija.

– Kada je riječ o zainteresovanosti učenika za upis u zanimanja trećeg stepena, resorno ministarstvo je u okviru upisne politike imalo opsežnu kampanju kojom je upravo nastojalo predstaviti budućim srednjoškolcima zanimanja koja su potrebna tržištu rada – ističe Trivićeva.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Birač Biljana Pisić rekla je da je obrazovanje u Srpskoj veoma kvalitetno, ali da se potrebe tržišta rada mijenjaju.

– Ove godine je prilikom upisa mnogo više učenika upisalo tehničke škole i traženo je mjesto više. Velika zainteresovanost je bila i za ugostiteljsku struku, te gimnaziju i informatički smjer – istakla je Pisićeva.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO