Digitalna Srpska

TRKA ZA PUBLIKU NA STRIMING SERVISIMA Netfliks se sprema za borbu sa konkurentima

Američki striming servis Netfliks izgradio je nevjerovatan posao vrijedan 125 milijardi dolara, a u protekla tri mjeseca ostvario je 6,7 miliona novih pretplatnika čime se njegova ukupna korisnička baza popela na 153 miliona u svijetu. Međutim, u narednom periodu pred Netfliksom su veliki izazovi i borbe s drugim servisima koji žele njegovu publiku.

TRKA ZA PUBLIKU NA STRIMING SERVISIMA Netfliks se sprema za borbu sa konkurentima
Foto: Crristopher Jue/EPA

Naime, uskoro će se Netfliks takmičiti sa Disney +, HBO Max i Apple + servisima koji su dio velikih kompanija sa ogromnom prepoznatljivošću brenda i velikom željom da uzmu svoj dio bogatstva u svijetu striminga.

Netfliks je pisao investitorima kako bi im rekao da je konkurencija dobra stvar. Kako kaže, porast striming usluga samo će primamiti više ljudi da se udalje od obične kablovske televizije.

Baš kao evolucija od televizijskih prijenosa, analognih antena do kablovske, ove promjene koje se dešavaju jednom u generaciji otvaraju velike i nove mogućnosti za mnoge igrače. Naprimjer, prije nekoliko desetina godina, kablovske mreže poput TBS-a, SAD-a, ESPN-a, MTV-a i Discoveryja nisu dijelile publiku jedne s drugima, već su umjesto toga kolektivno uzimale udio publike od kompletne gledanosti – kazala je kompanija investitorima.

Netfliks je ukazao na činjenicu da je njegova stopa rasta u SAD-u i Kanadi bila gotovo identična u posljednjih šest godina, uprkos tome što je samo jedno od tih tržišta, SAD, imalo značajnog konkurenta u Huluu.

Međutim, ono što je zabrinjavajuće jesu brojne promjene koje se mogu očekivati. Naprimjer, kultni sitkom “Prijatelji” od početka iduće godine će biti dostupan isključivo na HBO Maxu. Kako bi suzbio ovaj gubitak, Netfliks je navodno platio pola milijarde dolara da bi osigurao prava na “Sainfild” koji ima daleko manju svjetsku privlačnost.

Netfliks će izgubiti i mnoge emisije. Britanski klasici, poput “The Officea”, sada su na Britboksu, dok se dosta Amerikanaca okreću novom NBC-ovom streaming servisu naziva “Peacock” koji će biti aktivan od aprila iduće godine.

Veliki igrači poput “WarnerMedia” i “Disneya” sada nastoje uspostaviti vlastite izravne veze s publikom, a oči su im svima uprte u ogromnu pretplatničku bazu Netfliksa. Stoga će se popularna američka platforma više nego ikada morati bazirati na kreiranje vlastitog sadržaja.

– Iako novi konkurenti imaju sjajne naslove, nijedan nema raznolikost i kvalitetu novih originalnih programa koje mi proizvodimo širom svijeta – kazali su iz Netfliksa investitorima.

(Klix)