Društvo

"Trudnice nisu u većem riziku da se zaraze" Dr Bulatović pojasnila kolika je vjerovatnoća da se infekcija prenese na bebu

Trudnice nisu u većem riziku da dobiju kovid, ali ako se zaraze češće zahtijevaju bolničko liječenje, boravak u jedinici intenzivne njege i kiseoničku potporu, od čega onda zavisi i način porođaja.

"Trudnice nisu u većem riziku da se zaraze" Dr Bulatović pojasnila kolika je vjerovatnoća da se infekcija prenese na bebu
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Trudnice nisu u većem riziku od drugih da dobiju kovid-19 infekciju, ali ako se zaraze češće zahtijevaju bolničko liječenje. Zašto je tako, rekla je prim. dr Sanju Bulatović, načelnica Odjeljenja za carske rezove i akušersku intenzivnu njegu Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCV u Novom Sadu.

– Ovo je uzrokovano specifičnim imunološkim statusom kod trudnica, tj. umanjenim imunološkim odgovorom da bi se „istolerisao“ plod, a u drugoj polovini trudnoće fiziološkim promjenama koje dovode do podizanja dijafragme i smanjene ventilacije donjih partija pluća jer materica zauzima veći dio trbušne duplje – objašnjava dr Bulatović, piše Blic Žena.

Visok pritisak i dijabetes kao faktori rizika

Takođe, faktori rizika mogu da budu i pridružene bolesti koje imaju neke trudnice, kao što su preeklampsija, odnosno otoci i povišen krvni pritisak tokom trudnoće, trudnički dijabetes i prethodno postojeća šećerna bolest, kao i mnogi drugi.

Pročitajte još

Ako trudnica tokom trudnoće ima asimptomatsku ili blago simptomatsku kovid 19 infekciju, nije potrebno bolničko liječenje niti neka posebna terapija.

– Takve vrste infekcije ne utiču na način porađanja i vreme završavanja trudnoće. Savjetuje im se odmor, dovoljno unošenje tečnosti i korišćenje suplemenata. Preporučuju se magnezijum, vitamin C i D, kao i redovne kontrole kod nadležnog ginekologa.

Međutim, ako trudnica ima srednje težak ili težak oblik bolesti, potrebno je bolničko liječenje i sprovođenje svih potrebnih mera kiseoničke potpore i upotreba za to predviđenih lijekova.

– Po potrebi daju se antibiotici, kortikosteroidi, imunološki modulatori, lekovi za sprečavanje zgrušavanja krvi… U zavisnosti od starosti trudnoće, sprovodi se liječenje infekcije i produžava trudnoća ako nije terminska, te se nakon izliječene infekcije takva trudnica dalje redovno kontroliše i porađa po akušerskim indikacijama nezavisno od preležane infekcije.

Ako je trudnoća blizu termina ili terminska, a infekcija teška – trudnoća se nekada završava da bi se omogućilo ili olakšalo liječenje.

– U slučaju pojave teških komplikacija poput teške obostrane upale pluća, potrebe za vještačkom ventilacijom, poremećaja funkcije jetre, poremećaja zgrušavanja krvi, potrebno je nekad trudnoću završavati i prije termina. Takve odluke donose se konzilijarno, o njima odlučuje tim lekara – ginekolog , anesteziolog, infektolog, pulmolog i ostali specijalisti. Naravno, uz angažovanje neonatologa koji preuzimaju brigu o novorođenčetu koje je rođeno prije termina.

Prenošenje infekcije na bebu nije često

Način porođaja kod teških infekcija uglavnom je operativnim putem odnosno carkim rezom.

– Trudnoća obično nije terminska ili, ako jeste, porođaj nije spontano započeo i takve pacijentkinje često zbog težine infekcije ne mogu da se porađaju vaginalno. Teške infekcije nekada mogu i da ugroze plod. Po do sada dostupnim podacima, kovid infekcija ne utiče na plod u smislu generisanja urođenih anomalija. Prenošenje infekcije tokom trudnoće i porođaja sa majke na dijete nije česta – kod nas je bilo svega šest PCR pozitivnih beba po rođenju.

Dojenje je dozvoljeno uz povećane higijenske mjere

Ako je novorođenče negativno, a majka u dobroj kondiciji, dojenje je dozvoljeno.

– Naravno, uz pomno sprovođenje higijene i dezinfekciju ruku majke, nošenje maske prilikom podoja i držanje distance u prostoriji između majke i djeteta u periodima kada se dijete ne doji dokle god ne istekne dve nedjelje otkada je PCR test majke bio pozitivan.

Imali smo 256 porođaja kod kovid pozitivnih trudnica

Kovid jedinica Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine formirana je 15. marta 2020. Tu su, osim pacijentkinja sa područja Novog Sada, liječene pacijentkinje iz sekundarnih bolnica u Vojvodini.

– Od tada do kraja maja 2021. u našoj kovid jedinici bilo je hospitalizovano 298 trudnica u različitim periodima trudnoće, od toga je 256 porođaja kod kovid 19 pozitivnih trudnica. Ukupno je 21% trudnica imalo srednje tešku i tešku formu infekcije, 69% je imalo asimptomatski oblik, tj. bile su samo PCR pozitivne, ali su se porađale u našoj kovid jedinici, dok su ostale pacijentkinje imale blagu infekciju tokom porođaja. Otkad postoji preporuka za vakcinaciju trudnica nakon 12. nedjelje trudnoće, raste mogućnost prevencije ove ozbiljne infekcije, pa savetujem sve žene koje planiraju trudnoću, kao i one koje su trudne da iskoriste tu mogućnost, kaže prim. dr Sanja Bulatović.

Prihvati notifikacije