Društvo

TRUSNO PODRUČJE Grin tim upozorava da Trgovska gora nije dobra za odlaganje nuklearnog otpada

Udruženje "Grin tim" Novi Grad, nakon serije zemljotresa sa epicentrom u Petrinji, od kojih je najjači bio u utorak, 29. decembra, još jednom upozorava da su u sigurnosnom smislu opasni planovi Hrvatske da radioaktivni otpad odlaže na trusnom području.

TRUSNO PODRUČJE Grin tim upozorava da Trgovska gora nije dobra za odlaganje nuklearnog otpada
FOTO: NOVA TV/YOUTUBE/SCREENSHOT

Sekretar Udruženja Mladen Trninić rekao je da, između ostalog, lokacija Trgovska gora nije odgovarajuća za odlagalište zbog seizmološke aktivnosti.

– Uz saosjećanje sa građanima Petrinje i okolnih mjesta zbog žrtava i ogromne materijalne štete, još jednom ističemo strijepnje da će Trgovska gora, koja je u regiji epicentra razornog zemljotresa, biti pretvorena u svojevrsnu deponiju opasnih otpada, radioaktivnih, medicinskih, kao i drugih opasnih otpada – rekao je Trninić.

On je naglasio da je Udruženje nebrojeno puta ponavljalo da je riječ o trusnom području, a kretanja tla su konstanta.

– Niko sa sigurnošću ne može predvidjeti kada i gdje će se desiti zemljotres, ali ukoliko imamo stalna podrhtavanja tla potkrepljena mišljenjima stručnih ljudi, to je i više nego jasna poruka. Uostalom, sve i da nije trusno područje, volja sa obje strane granice mora biti ispoštovana i na tome ćemo insistirati kako na ulicama, tako i pravnim putem – poručio je Trninić.

Prihvati notifikacije