Biznis

Turbulencije na tržištu zbog delta soja se nastavljaju: Nafta na putu da zabilježi najveći pad cijena od oktobra

Akcije i valute na tržištima u usponu su oslabile danas, nafta je na putu da zabilježi najveći nedjeljni pad od oktobra, dok je dolar ojačao prema korpi šest glavnih rivalskih valuta.

Turbulencije na tržištu zbog delta soja se nastavljaju: Nafta na putu da zabilježi najveći pad cijena od oktobra
FOTO: SHUTTERSTOCK

Širenje delta soja kovid virusa uzokovalo je turbulencije na tržištima akcija, robe i valutnim berzama, izazivajući pad tražnje investitora za rizičnom imovinom.

Na azijskom trgovanju, najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI, bez japanskih, trpi pritisak zbog posrtanja dionica najlikvidnijih kineskih kompanija uslijed neizvjesnosti vezanih za politike kineskih regulatora prema tehnološkim divovima.

Uprkos rastu vrijednosti od 1,6 posto ove nedjelje, azijsko-pacifički indeks MSCI je i dalje za nešto više od 10 procenata ispod svog najvišeg nivoa iz februara, prenosi Rojters.

Nasuprot tome, globalni MSCI indeks akcija zanemarivo je skliznuo sa maksimuma zabilježenog u sredu.

Indeks evropskih akcija STOKS 600 počeo je danas trgovanje u padu za 0,1 odsto, a i indeks fjučersa na Vol Stritu S&P 500 e-mini je jutros u minusu za 0,05 procenata, nakon što je S&P 500 juče zaključen na novom rekordu poslije objave snažnih korporativnih profita i vijesti o smanjenom broju zahtjeva nezaposlenih za državnim naknadama.

Očekuje se da će izvještaj o novotvorenim radnim mjestima u SAD, koji treba da bude objavljen kasnije tokom dana, ukazati na dalji privredni rast te zemlje, što će dijelom ublažiti zabrinutosti za globalnu ekonomiju i dodatno podstaći rast dolara.

Cijene nafte su danas ojačale, ali su i dalje na putu da zabilježe najveći sedmični gubitak od oktobra, nakon pada ranije tokom ove nedjelje zbog rasta broja kovid slučajeva i neočekivano velikog povećanja zaliha sirove nafte u SAD.

Američka WTI nafta trguje se po cijeni od 69,5 dolara po barelu, za 0,47 procenata višoj nego u četvrtak, a severnomorska nafta Brent se popela za 0,66 posto na 71,76 dolara po barelu.

Na valutnim tržištima, najveći gubitnik je tajlandski bat među valutama zemalja u razvoju, što je pokazuje koliko porast korona infekcija i smrtnih slučajeva pogađa poverenje u njihove valute i ekonomije. Bat je pao na trogodišnji minimum, izgubivši više od 7,0 odsto vrijednosti u posljednjih sedam nedjelja.

Dolar je danas skočio na jednonedeljni maksimum prema japanskoj valuti, na 109,88 jena, najstavljajući rast sa minimuma od 108,72 jena, koji je zabilježio u srijedu.

Dolarski indeks, koji mjeri vrednost američke valute prema korpi šest glavnih rivala, porastao je za 0,1 odsto azijskom trgivanju na 92,374 poena, dok je u dosadašnjem toku nedelje ojačao za 0,3 procenta.

Evro se spustio prema dolaru na azijskoj sesiji na jednonedeljni minimum od 1,1818 dolara, što je nešto ispod njegovog 20-dnevnog proseka.

Jučerašnja najava mape puta Banke Engleske za povećanje referentne kamate podržala je funtu, koja se prema poslednjim raspoloživim podacima trguje na nivou od 1,3920 dolara.

Jači dolar i njegov potencijal da omogući veće prinose bacili su sjenku na zlato. Spot cijena zlata je pala danas za 0,31 posto na 1.798,6 dolara po unci, navodi Rojters.

Prihvati notifikacije