Politika

Turkovićeva poručila: Sankcije za pojedince iz BiH trebalo bi da budu OBJAVLJENE DANAS

Ministarka inostranih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković potvrdila je da bi sankcije za pojedince iz BiH trebale biti objelodanjene već danas, ali smatra da bi oni koji uvode sankcije trebali pojasniti detalje i navesti subjekte na koje će se one odnositi.

Turkovićeva poručila: Sankcije za pojedince iz BiH trebalo bi da budu OBJAVLJENE DANAS
FOTO: RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY/EPA

Dodala je da se dugo radilo na tome te je iznijela mišljenje da postoji usaglašen stav između Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, ali to ipak neće biti kraj nego je u pitanju samo početak izricanja sankcija.

Pročitajte još

Rad državnih institucija u Bosni i Hercegovini u blokadi je od jula prošle godine, kada su predstavnici Republike Srpske odbili učestvovati u donošenju bilo kakvih odluka jer je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nametnuo izmjene Krivičnog zakona kojima je zabranjeno negiranje genocida, piše N1.

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija zatražile su deblokadu rada institucija BiH te da se odustane od primjene odluka o formiranju agencije za lijekove Republike Srpske i daljnjih aktivnosti o prenosu nadležnosti s države na entitet.

Sve to uzokovalo je najveću političku krizu u BiH od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, zbog čega je više međunarodnih fukcionera govorilo o mogućnosti nametanja sankcija.

Prihvati notifikacije