Svijet

Turska granatirala sjever Sirije: Napadnuto skladište gdje su boravili militanti i naftno postrojenje

Tursko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su turske snage izvele vazdušne napade na kurdske militante na sjeveru Sirije i tamo uništile šest ciljeva, uključujući skloništa i skladišta gdje se vjerovalo da su militanti, kao i naftno postrojenje koje koriste.

Turska granatirala sjever Sirije: Napadnuto skladište gdje su boravili militanti i naftno postrojenje
FOTO: AHMED MARDNLI/EPA

U saopštenju se navodi da su mnogi militanti ”neutralizovani” u napadima, što je izraz koji Ankara najčešće koristi kada želi da naznači da su militanti ubijeni.

Pored toga, ministar unutrašnjih poslova Turske Ali Jerlikaja izjavio je da su turske bezbjednosne snage uhapsile 2.554 bjegunca u okviru antiterorističke operacije pokrenute nakon što su kurdski militanti detonirali bombu u blizini vladinih zgrada u Ankari prije nedjelju dana.

Ranije ove sedmice vlasti u Turskoj saopštile su da su svi ciljevi koji pripadaju militantima Kurdistanske radničke partije (PKK) i militantima sirijskih Kurda IPG “legitimni ciljevi” za njene snage, nakon što je PKK preuzela odgovornost za bombaški napad prošle nedjelje u kojem su ranjena dva turska policajca, a ubijena dvojica napadača, navodi Rojters.

Pročitajte još

Vlasti su za 12 bjegunaca tragale više od 10 godina, dok se za 91 tragalo pet do 10 godina, a za njih 2.451 manje od pet godina, rekao je Jerlikaja.

– Bjegunci su uhvaćeni u okviru akcije “Operacija Heroji”. Nećemo dozvoliti da odbjegli kriminalci lutaju našim ulicama. Odlučni smo da ih uhvatimo i predamo pravdi – napisao je on na svom nalogu na mreži Iks, ali nije precizirao kojim kurdskim grupama pripadaju uhapšeni.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu