Politika

"Tužioce interesuje postupanje Vlade Srpske" Kasipović nakon jednočasovnog ispitivanja u Tužilaštvu BiH

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović izjavio je da tokom njegovog današnjeg ispitivanja u Tužilaštvu BiH nije bilo pitanja o "rušenju ustavnog poretka BiH" nego da je tužioca uglavnom interesovalo postupanje Vlade u pogledu skupštinskih odluka o vraćanju prenesenih nadležnosti.

"Tužioce interesuje postupanje Vlade Srpske" Kasipović nakon jednočasovnog ispitivanja u Tužilaštvu BiH
FOTO: SRNA

Kasipović je rekao nakon jednočasovnog ispitivanja u Tužilaštvu BiH da se odazvao na poziv u svojstvu svjedoka i odgovarao na pitanja tužioca o postupanjima Vlade Republike Srpske i Ministarstva pravde u vezi sa odlukama Narodne skupštine Srpske od 10. decembra.

Pročitajte još

– Tužilac se, uglavnom, interesovao za postupanje Vlade u toku same pripreme sjednice i za stav Vlade u pogledu odluka Narodne skupštine i sprovođenja tih odluka – rekao je Kasipović novinarima.

Na pitanje da li ga je tužilac pitao da li odluke Narodne skupštine i postupanje Vlade Republike Srpske predstavljaju rušenje ustavnog poretka BiH, Kasipović je odgovorio da takvo pitanje nije bilo postavljeno, ali da sama činjenica što zajedno sa drugim članovima Vlade i poslanicima većine učestvuje u ovom govori da je njegov stav po ovom pitanju jasan i prepoznatljiv.

Na pitanje da li smatra da je cijeli ovaj postupak izuzetno skup, jer na saslušanje dolaze i poslanici i članovi Vlade, Kasipović je rekao da njegov današnji dolazak takođe košta budžet Ministarstva pravde, ali da je bitnije od troškova to da bude utvrđena istina.

On nije želio da komentariše postupanje Tužilaštva BiH u predmetu niti bilo koje postupanje pravosudnih institucija, te istakao da nije obaviješten o tome da li u ovom predmetu ima osumnjičenih.

– Pretpostavljam da će ove, još uvijek na temelju Zakona o krivičnom postupku, određene radnje rezultirati nekom tužilačkom odlukom – naveo je Kasipović.

On je potvrdio da je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač pozvan u Tužilaštvo u svojstvu svjedoka.

Narodna skupština Republike Srpske 10. decembra je na posebnoj sjednici o vraćanju prenesenih nadležnosti usvojila Deklaraciju o ustavnim principima i četiri informacije sa zaključcima o vraćanju nadležnosti prenesenih sa Republike Srpske na nivo BiH.

Tužilaštvo BiH je nakon toga otvorilo predmet protiv više osoba zbog osnovane sumnje da su počinila krivično djelo napad na ustavni poredak.

Prihvati notifikacije