Društvo

"Tužioci i sudije zaštićeni kao BIJELI MEDVJEDI" Ko je kriv za nevjerovatne greške pravosuđa u BiH

Gotovo nevjerovatne greške pravosuđa u BiH više skoro nikog ne iznenađuju, a sve se, ako i dođe do utvrđivanja odgovornosti, završava novčanom kaznom, odnosno odbijanjem od plate.

"Tužioci i sudije zaštićeni kao BIJELI MEDVJEDI" Ko je kriv za nevjerovatne greške pravosuđa u BiH
FOTO: ANDREW HARNIK / POOL/EPA

Na primjer, prošlog mjeseca, primjer je zabilježen u slučaju “Dragičević“. Naime, u predmetu u kojem su kriminalistički tehničari PU Banjaluka Mikica Marijanac i Zoran Bošnjak optuženi za sprečavanje dokazivanja nastupila je zastara, te je sutkinja Radmila Medaković donijela odbijajuću presudu.

Sutkinja Medaković je na ročištu u Osnovnom sudu Banjaluka, nakon što je saopštila presudu, “očitala” svojevrsnu lekciju pravosuđu, uključujući zakonodavce koji su radili na izmjenama Krivičnog zakonika RS, drugostepeni sud, u konkretnom slučaju Okružni sud Banjaluka, ali i Okružno javno tužilaštvo Banjaluka.

Ona je posljednju odluku Okružnog suda Banjaluka iz decembra 2023. godine, kojom je drugi put ukinuta oslobađajuća presuda krim-tehničarima, nazvala licemjernom.

– Znali su da nastupa apsolutna zastara i da je nemoguće da se postupak završi – istakla je Medakovićeva, koja nije ostala dužna ni tužilaštvu, te je navela da i oni snose odgovornost što je u ovom predmetu nastupila zastara krivičnog gonjenja.

Takođe u martu, Milenko Tomić (62), bokserski trener iz Bijeljine, optužen da je obljubio četrnaestogodišnjakinju koju je trenirao, osuđen je na 12 godina zatvora, ali je prethodno pobjegao iz kućnog pritvora, u koji ga je poslao Okružni sud u ovom gradu, a u kojem su se prethodno dešavale, najblaže rečeno, neobične situacije, zbog čega je ovaj sud oštro kritikovalo tamošnje tužilaštvo.

Novinar crne hronike iz Banjaluke Nikola Morača kaže da su posebno tužioci, a zatim i sudije,  u BiH zaštićeni kao bijeli medvjedi.

Podsjeća da je famoznim članom 87 Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) BiH predviđeno da sudija ili tužilac ne može biti krivično gonjen, uhapšen ili zadržan u pritvoru, niti može odgovarati u građanskom postupku za mišljenja koja daje ili za odluke koje donese u okviru svojih službenih dužnosti.

– Kada imamo ovakve zakone, onda je svaka priča suvišna. Da li će u nekom disciplinskom postupku neki tužilac ili sudija ostati bez dijela svoje enormno visoke plate je smiješno i komentarisati. Sve je u BiH degradirano, svaka profesija, a posebno ona tužilačka. Toliko je primjera u kojima su svojim greškama spriječili pravdu da je to za Ginisovu knjigu rekorda – ističe Morača.

Novinar Nebojša Tomašević kaže da nedostaci u istrazi, poput nedovoljno temeljnog vještačenja i nedostatka dokaza, dovode do padanja optužnica i presuda, ali i potkopavaju povjerenje u pravosudni sistem.

– Odgovornost nosilaca pravosudnih funkcija, koje kod nas očigledno nema, ključna je jer grijesi u radu treba da imaju posljedice. Olako uzimanje ovih pitanja i rad bez odgovornosti samo doprinose lošim istragama i malim kaznama, ili čak oslobađanjem krivih osoba ili optuživanjem nevinih – kaže Tomašević.

Pročitajte još

Advokat Mirko Dabić kaže da zastare najčešće nastupaju iz tri razloga – kada policajci ne urade svoj posao na vrijeme, kada tužilac, zbog zatrpanosti ili drugih razloga, ne stigne uraditi ono što je njegovo, ili kada sud kasno uradi svoja zaduženja.

– Da li tu ima odgovornosti nosilaca pravosudnih funkcija? To je već malo diskutabilno pitanje. Prema Zakonu o VSTS, nosioci pravosudnih funkcija imaju takozvani funkcionalni imunitet, što znači da oni ne mogu da odgovaraju za posao koji rade kao sudije, odnosno kao tužioci – kaže Dabić.

Izuzetak je, kako pojašnjava, da je stvarno dokazano da je, uslovno rečeno, neko od njih uradio nešto u određenom predmetu, a za to dobio novac ili neki drugi dar.

– Ali to je teško dokazati – ističe Dabić, prenose Nezavisne novine.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu