Društvo

TUŽNA PRIČA SPRSKOG SELA Jedno mjesto u Srbiji je potpuno NAPUŠTENO, prodaje se gotovo SVE

Selo Brezna nekada je bilo jedno od većih po broju stanovnika u gornjomilanovačkoj opštini, a danas je ova varošica otišla na doboš.

TUŽNA PRIČA SPRSKOG SELA Jedno mjesto u Srbiji je potpuno NAPUŠTENO, prodaje se gotovo SVE
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

 Proživljava sudbinu mnogih mjesta u Srbiji koja su napuštena i ugašena.

Ako kojim slučajem imate malo novca na računu možete kupiti glavni trg ove planinske ljepotice za male pare i to zajedno sa Domom kulture, poštom i mjesnom zajednicom, piše agencija Rina.

Milivoje Filipović pre nekoliko godina pokušao je da spasi zavičaj od švercera i trgovaca tako što je kupio centar sela. Kako ga vrijeme gazi plaši se da će bitku sa godinama izgubiti, pa je odlučio da sve proda, piše Blic.

– Ovo je nekada bio centar života, u poštu je stizalo na stotine pisama godišnje, a još uvek očuvani stoje sefovi i direktorske fotelje. Kupio sam ovo prije dve do tri godine od tadašnje zadruge, dom kulture, mjesnu zajednicu, prodavnicu, pola pošte gdje imaju dva stana i oko četiri hektara obradive zemlje. Ne gledam da zaradim na tome, prodajem po istoj cijeni, samo hoću da znam da će ovaj simbol sela otići u prave ruke – kaže Milivoje.

Centar sela Brezna građen je pre oko stotinu godina kulukom i mobom svih mještana. U izgradnji su učestvovali muškarci, ali i žene i djeca. Svi su dali svoj doprinos, prolili znoj i zaradili žuljeve na rukama kako bi njihovo selo imalo centar za ponos. Nisu očekivali ovakvu sudbinu za kraj.

– Ovo je simbol našeg sela, a danas je simbol i sudbine srpskog seljaka. Ovo je nekada bio uspešan voćarski kraj, a do prije deset godina ovdje je bilo puno ljudi, imao si sa kim i da popričaš i da popiješ rakiju, toga više nema i ostale su nam samo napuštene građevine kao spomenik da svjedoče o tom vremenu – kazao je Mihajlo Nikolić mještanin sela Brezna.

Kažu da svaka roba ima svog kupca, pa ostaje da se vidi da li će neko u Srbiji kupiti i centar sela sve zajedno sa mjesnom kancelarijom i starom poštom.