Društvo

Tvorac Sputnjika V u Banjaluci: Efikasnost ruske vakcine protiv delta soja IZNAD 83 ODSTO, Rusija i Srpska udruženo protiv virusa

Direktor Naučno-istraživačkog centra "Gamaleja" i tvorac ruske vakcine "sputnjik ve" Aleksandar Gincburg izjavio je danas u Banjaluci da najnoviji podaci koje je publikovala Ruska Federacija govore da je efikasnost "sputnjika ve" u zaštiti od delta soja virusa korona iznad 83 odsto, dok je zaštita od razvijanja teže forme bolesti koja zahtijeva hospitalizaciju iznad 90 odsto.

Tvorac Sputnjika V u Banjaluci: Efikasnost ruske vakcine protiv delta soja IZNAD 83 ODSTO, Rusija i Srpska udruženo protiv virusa
FOTO: SRNA

Nakon sastanka sa dekanom Medicinskog fakulteta u Banjaluci Rankom Škrbićem, ruski stručnjak je istakao da je Ministarstvo zdravlja Rusije u opticaj uvelo i vakcinu “sputnjik lajt”, kao dodatak onima koji su primili “sputnjik ve” ili koji su preboljeli kovid-19.

Gincburg je objasnio da se uticaj delta soja u organizmu razlikuje od svih ostalih mutiranih sojeva virusa korona koje danas znamo.

– Infekcioni proces, koji se razvije u našem organizmu od delta soja, od momenta lake zaraze do teške forme ne traje kao ranije dvije nedjelje, nego četiri dana – rekao je Gincburg novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, da bi se čovjek zaštitio od delta soja treba u krvi cijelo vrijeme da ima visok nivo efektivnih antitijela.

Pročitajte još

– Zbog toga savjetujemo građanima, bez obzira na to koju vakcinu su dobili ranije, da koriste `sputnjik lajt`, koji diže nivo antitjela vrlo visoko i dugo ih zadržava – naglasio je Gincburg.

On je upozorio da će delta soj vrlo brzo stići na naše prostore, naglašavajući da je za samo mjesec i po do dva delta soj je izbacio sve druge sojeve u Moskvi.

– Međutim, podaci govore da nema teških slučajeva i smrtnih ishoda kod onih koji su vakcinisani `sputnjikom ve`. Podaci o epidemiološkoj situaciji će padati kada 70 odsto građana bude vakcinisano. Mi smo vakcinisali oko 30 do 35 odsto populacije – rekao je Gincburg.

Na pitanje da li očekuje da EU u septembru odobri rusku vakcinu, Gincburg je rekao da je naučnik, a da je to političko i finansijsko pitanje.

– Tu nema nauke. U Rusiji je iskorišteno 50 miliona vakcina, te više od 15 miliona u inostranstvu. Nikakvih teških nuspojava nije bilo. Sve što se dešava po pitanju odobravanja vakcine nema naučnu komponentu -naveo je Gincburg.

Gincburg je izrazio zadovoljstvo što je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik podržao ideju da Rusija i Srpska udruže snage u borbi protiv “delta” soja virusa korona.

Gincburg, koji i je tvorac vakcine “sputnjik ve”, zahvalio je Dodiku za veliku zainteresovanost koju je pokazao da se nađe rješenje za ovaj problem.

– Nadamo se da ćemo dalje raditi zajedno kako bismo preventivno uticali i zaštitili zdravlje građana i Rusije i Srpske – rekao je Gincburg novinarima nakon sastanka u Banjaluci.

On je naveo da je na sastanku razgovarano o tome kako zajednički pratiti situaciju u vezi sa razvojem “delta” soja virusa korona.

– Razgovarali smo i dogovarali šta treba da uraditi kako bismo jedni drugima pomogli – rekao je Gincburg.

On je zahvalio i za veliku zainteresovanost koju je Republika Srpska iskazala za vakcinu koju je proizveo Naučno-istraživački centar “Gamaleja”.

Sastanku su prisustvovali i ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić, generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić i rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin.

Prethodno je Gincburg sa delegacijom Naučno-istraživačkog centra “Gamaleja” posjetio banjalučki Medicinski fakultet na poziv dekana ove visokoškolske ustanove Ranka Škrbića. 

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Ranko Škrbić rekao je da je na sastanku bilo riječi i o saradnji ovog fakulteta sa Univerzitetom u Moskvi i Gamaleja institutom.

– Tamošnji profesori biće naši gostujući predavači i to ćemo u narednom periodu da ozvaničimo. U sklopu saradnja planiramo i razmjenu kadrova, da naši mladi stručnjaci odu u Moskvu i Gamaleja institut i da na licu mjesta uče neke nove tehnike iz molekulrne biologije, epidemiologije i mikrobiologije – naveo je Škrbić.

Škrbić je rekao da je ovo bila prilika da u stručnom razgovoru domaćini čuju sve o izazovima koje kovid-19 nosi, te da se upoznaju sa koracima koji su prethodili proizvodnji vakcine i izazovima sa kojima su se istraživači Gamaleja instituta susreli.

– Razgovarali smo o najnovijim rezultatima vezanim za efikasnost ruske vakcine, posebno kad je u pitanju novi delta soj. Čuli smo da se uveliko proizvodi `sputnjik lajt`, koji će značajno popraviti situaciju kad je pandemija u pitanju – naveo je Škrbić.

On je dodao da je u Republiku Srpsku stiglo oko 250.000 vakcina “sputnjika ve”, od čega prve doze 177.000 i preko 78.000 druge doze.

– Iskoristićemo ovu posjetu da što prije dođemo do ostatka druge doze kako bi nastavili imunizaciju, a razgovaramo i ovoj lajt varijanti kako bi je što prije dobili, jer se ona može davati kao treća doza i kod onih koji su primili neku drugu vakcinu – rekao je Škrbić.

Prihvati notifikacije