Hronika

U BiH ilegalno unosio novac: Uhapšeni Muris Bešlagić IDE U ZATVOR u Vojkoviće

Muris Bešlagić iz Lukavca, kojeg su pripadnici SIPA uhapsili prije dva dana, ide u državni zatvor u Vojkoviće.

Policajac ispred zgrade
FOTO: SIPA

Bešlagiću je Sud BiH, kako se saznaje, odredio jednomjesečni pritvor, a po prijedlogu Tužilaštva BiH.

Ovaj rođeni Zeničanin, s adresom prebivališta u Lukavcu pod istragom je Tužilaštva BiH u okviru predmeta s dokazima iz Skaj i Anom aplikacija i sumnjiči se da je, u okviru organizovane kriminalne grupe, bio zadužen za unos na područje BiH gotovog novca koji potieče iz kriminalnih aktivnosti i neovlaštenog prometa droga. Obavljen je i pretres njegovog sefa u Tuzli.

Prikupljeni su dokazi koji ukazuju da je ovaj osumnjičeni ilegalno unio najmanje 1,5 miliona evra iz zemalja zapadne Evrope na područje Bosne i Hercegovine, a taj novac je dalje ulagan u privredno poslovanje, odnosno preduzeća čiji su vlasnici drugi pripadnici organizovane grupe.

Iz SIPA je ranije saopšteno da su prikupljeni dokazi o djelovanju grupe za organizovani kriminal koja je vršila prevoz i distribuciju droge kokain u velikim količinama iz zemalja Južne Amerike u zemlje zapadne Evrope i šire, te prala novac u višemilionskim iznosima.

Pročitajte još

Iz izvora bliskih istrazi, Avaz ekskluzivno otkriva da je Bešlagić prao novac za Sanija El Murdu, koji je jedan od osumnjičenih u predmetu “Plaza”, zajedno sa uhapšenim i pritvorenim sarajevskim “biznismenom” Elmedinom Karišikom, vlasnikom „Plaze Group”.

Murda je nedostupan bh. pravosuđu i nalazi se u Turskoj. On  važi za vođu grupe međunarodnih krijumčara kokaina i u BiH je radio sa Karišikom. Povezan je i sa članovima “Škaljarskog klana” i godinama je nedostupan bh. pravosuđu. Nalazi se na potjernici Interpola.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu