Biznis

U BiH svaka druga MLADA OSOBA ŽIVI SA RODITELJIMA: Ili nemaju posao ili zbog malih plata ne mogu da priušte da KUPE NI JEDAN KVADRAT STANA

U BiH oko 250.000 mladih do 35. godine živi s roditeljima ili jednostavnije rečeno, svaka druga mlada osoba. Jedan od razloga je nezaposlenost, ali i oni mladi koji rade ne mogu otplaćivati kredit i mjesečno za ratu davati 800 ili 1. 000 KM.

U BiH svaka druga MLADA OSOBA ŽIVI SA RODITELJIMA: Ili nemaju posao ili zbog malih plata ne mogu da priušte da KUPE NI JEDAN KVADRAT STANA
FOTO: SINIŠA PASALIĆ/RINGIER

Uzevši u obzir podatke za ostale zemlje Evrope, BiH se ubraja među zemlje u kojima mladi najkasnije napuštaju roditeljski dom. Prije pet godina, naprimjer, u Mostaru ste za 100.000 KM mogli da kupite stan 50 do 60 kvadratnih metara. Danas za taj iznos jedva da možete kupiti manju garsonijeru.

Mladima nedostižno

U posljednjih pet godina cijene nekretnina u Mostaru skočile su do 50 posto. Kvadratni metar stana u starogradnji, zavisno o lokaciji i stanju stana, kreće se od 2.000 do najviše 3.000 KM, a u novogradnji od 3.700 do 4.000 KM. Nedostatak novogradnje prethodnih godina i ograničena ponuda novih stambenih jedinica svakako su doprinijeli trendu trenutnog divljanja cijena nekretnina u Mostaru, piše Večernji list BiH.

Pročitajte još

Zato je sve više onih koji rješenje vide u izgradnji kuće, čvrste ili montažne. Potražnja za montažnim kućama nikada nije bila veća zbog prihvatljive cijene kvadratnog metra i brze izgradnje, a kupci su uglavnom mladi bračni parovi, ali dobrim dijelom i ljudi iz dijaspore. A cijena je tri ili četiri puta niža u odnosu na stan. Kvadratini metar je od 800 do 1.000 KM.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu