Društvo

"U borbi protiv korone VITAMINI SU KLJUČNI" Dr Škodrić objasnila koji doprinose izlječenju, a koji smanjenju smrtnosti

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić izjavila je danas da su trenutno sve apoteke snadbevene potrebnim količinama vitamina, kao i da RFZO redovno snadbijeva sve zdravstvene ustanove od početka pandemije.

"U borbi protiv korone VITAMINI SU KLJUČNI" Dr Škodrić objasnila koji doprinose izlječenju, a koji smanjenju smrtnosti
FOTO: N. PAVLOVIĆ/RAS SRBIJA

Sreća je da imamo domaće proizvođače koji su uvećali proizvodnju za 10 puta, dok istovremeno proizvode vitamine i za zemlje regiona, pa i za dosta evropskih zemalja. Oni su zaista opterećeni, ali je izuzetno važno da se, kao društveno odgovorne kompanije, trude i uspijevaju da vitamina bude apsolutno dovoljno – rekla je ona za TV Vesti.

Pročitajte još

Govoreći o kritikama na račun podjele vitamina najstarijim građanima, direktorka RFZO je rekla da su u nabavku bili uključeni apsolutno svi proizvođači iz Srbije, osim Hemofarma, koji nije želio da učestvuje, te da sa, medicinskog i pravnog stanovišta, u tenderu nema ništa sporno. Objasnila je da je od devet firmi, jedna nosilac, kako bi se posao što brže realuzovao, a vitamini što prije bili dostupni najstarijim građanima koji su pokazali najveću disciplinu već na samom početku pandemije, a koji su i naročito osjetljivi. Kako je dodala, cijena po kojoj su lijekovi nabavljeni je nabavna, te nema govora o bilo kakvoj zaradi kako za državu, tako i kompanije koje su ovim postupkom još jednom pokazale veliku društvenu odgovornost, pišu Novosti.

Ona je istakla je da su vitamini izuzetno važni kod svih starosnih grupa u odbrani protiv virusne infekcije, a naročito u borbi protiv virusa kovid – 19, posebno na proljeće kada je imuni sistem na najnižem stadijumu.

Govoreći o konkretnim vitaminima koje je preporučljivo koristiti u zaštiti od obolijevanja korona virusom, direktorka RFZO podsetila je da su u pitanju vitamini D, C i cink, za koje je povrđena efikasnost, a RFZO snadbeva sve ustanove od početka epidemije vitaminima koji se koriste kroz infuzije, pored lijekova za Covid – 19.

– Već je poznato, kada pričamo o korona virusu, koji su vitamini najvažniji. Kliničke studije su pokazale da vitamin D, prilikom redovnog korišćenja, doprinosi izlečenju u 90 odsto slučajeva, dok kod već oboljelih doprinosi smanjenju smrtnog ishoda u čak 70 odsto slučajeva – rekla je ona.

Kada je riječ o cinku, kako je objasnila, on se uzima u tačno definisanoj gramaži, posebno određenoj za djecu i odrasle uz povremene pauze, ali je takođe od izuzetne važnosti na proljeće kada je imunitet oslabljen.

Isti slučaj je i sa vitaminom D, koji se koristi u propisanim jedinicama, dok kod vitamina C ne može doći do hipervitaminoze, zaključila je Radojević Škodrić.