Svijet

U Crnoj Gori zatvorena biračka mjesta: Najmanja izlaznost od uvođenja višestranačja

Vanredni parlamentarni izbori u Crnoj Gori održani su danas uz neočekivano malu izlaznost, dok su biračka mjesta zatvorena u 20 sati. Na izborima je učestvovalo 15 lista, a biračko pravo imalo je 542.468 građana.

U Crnoj Gori zatvorena biračka mjesta: Najmanja izlaznost od uvođenja višestranačja
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Izlaznost građana na ovim izborima je veoma mala i neuobičajena za Crnu Goru, znatno manja nego na ranijim parlamentarnim i predjsedničkim izborima. Stručnjaci smatraju da je glasače stigao umor od izlaska na birališta.

Naizgled mirna predizborna kampanja uzburkana je prije nekoliko dana aferom u vezi sa “kripto kraljem”. Naime, južnokorejski “kralj kriptovaluta” Do Kvon koji je osumnjičen za prevaru tešku 40 milijardi dolara, uhapšen je baš u Crnoj Gori, a otkrivene su i njegove veze sa liderom Pokreta Evropa sad (PES) Milojkom Spajićem. Oko ove afere reagovao je i premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović, a prepucavanje je počelo samo dvije nedjelje pred parlamentarne izbore.

Pročitajte još

Na vanrednim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori do 19 časova je glasalo 50,8 odsto birača, saopštio je Centar za monitoring i istraživanje (CEMI).

Izlaznost na parlamentarnim izborima 2020. godine u istom periodu je bila 74,9 odsto, a 2016. godine 71,6 odsto.

Šef Pravnog odeljenja CeMI Ognjen Mitrović rekao je da su toj nevladinoj organizaciji do sada dostavljene 83 prijave o nepravilnostima.

Ovo je ujedno i najmanji odziv birača od uvođenja višestranačja u Crnoj Gori.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije