Društvo

"U DVA DANA, UBIJENE DVIJE ŽENE" Ove godine u porodičnom i partnerskom nasilju smrtno stradale 24 žene

U Srbiji su od početka godine u porodičnom i partnerskom nasilju ubijene 24 žene, a prošle godine ih je ubijeno 28, rekla je danas predsjednik vladinog Koordinacionog tijela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

"U DVA DANA, UBIJENE DVIJE ŽENE" Ove godine u porodičnom i partnerskom nasilju smrtno stradale 24 žene
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ona je navela da, uprkos sve efikasnijoj primjeni Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, u brojnim slučajevima nasilje prethodno nije bilo prijavljeno.

– U samo dva dana dva muža su ubila dvije žene, a treći je svoju toliko tukao da joj je polomio lobanju – navela je Mihajlovićeva u saopštenju.

Ona je precizirala da je u prošloj godini ubijeno 28 žena, a da u 15 slučajeva nije bilo prethodne prijave nasilja, te da se 47 odsto žena nije obratilo za pomoć i podršku nijednoj instituciji.

– Zato je moja poruka ženama da prijave nasilnike. Ali i svi mi, komšije, rođaci, prijatelji imamo odgovornost da prijavimo nasilje kada znamo da postoji – rekla je Mihajlovićeva.

Ona je napomenula da je borba protiv nasilja nad ženama odgovornost cijelog društva i ukazala na značaj medija u prevenciji nasilja nad ženama.