Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

U ETER PONOVO UBACIO KONTROVERZNU TEMU Miro Kovač zagovara podjelu BiH na tri dijela

Politika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik Odbora za spoljnu politiku Hrvatskog sabora Miro Kovač ocijenio je da bi Hrvati u BiH s podjelom države u tri regije, po uzoru na Belgiju, mogli ostvariti svoju jednakopravnost s Bošnjacima i Srbima.

– BiH bi se mogla inspirisati uređenjem Belgije koja ima tri jezičke zajednice, postoje tri regije. Tu su Flamanci, Valonci, Flandrija, njemačka govorna zajednica itd. Tako se to može napraviti i u BiH kako bi Hrvati bili u potpunosti ravnopravni s druga dva ustavotvorna naroda Bošnjacima i Srbima – rekao je Kovač za Radio-televiziju HercegBosne iz Mostara.

Tako je ovaj hrvatski političar ponovo u eter ubacio kontroveznu temu zvanu “treći entitet”, koja je u međuvremenu u političkoj BiH, ali i hrvatskoj javnosti bila utihnula.

Štaviše, Kovač je najavio kako će zvanični Zagreb biti još angažovaniji u vezi s Bosnom i Hercegovinom, na što ga pozivaju i odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Njemačka jezička zajednica ima svoj parlament i svoju vladu. Hrvati mogu imati i svoju izbornu jedinicu i biti ravnopravni s druga dva naroda – dodao je Kovač.

Ipak, naglasio je da se Hrvatska ne miješa u unutrašnje stvari u BiH.

– Hrvatska je potpisala Dejton i ima obavezu brinuti o stabilnosti BiH i promicati ispunjenje obaveza koje se tiču Ustava – rekao je Kovač.

(Klix)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO