Politika

U ETER PONOVO UBACIO KONTROVERZNU TEMU Miro Kovač zagovara podjelu BiH na tri dijela

Predsjednik Odbora za spoljnu politiku Hrvatskog sabora Miro Kovač ocijenio je da bi Hrvati u BiH s podjelom države u tri regije, po uzoru na Belgiju, mogli ostvariti svoju jednakopravnost s Bošnjacima i Srbima.

U ETER PONOVO UBACIO KONTROVERZNU TEMU Miro Kovač zagovara podjelu BiH na tri dijela
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

BiH bi se mogla inspirisati uređenjem Belgije koja ima tri jezičke zajednice, postoje tri regije. Tu su Flamanci, Valonci, Flandrija, njemačka govorna zajednica itd. Tako se to može napraviti i u BiH kako bi Hrvati bili u potpunosti ravnopravni s druga dva ustavotvorna naroda Bošnjacima i Srbima – rekao je Kovač za Radio-televiziju HercegBosne iz Mostara.

Tako je ovaj hrvatski političar ponovo u eter ubacio kontroveznu temu zvanu “treći entitet”, koja je u međuvremenu u političkoj BiH, ali i hrvatskoj javnosti bila utihnula.

Štaviše, Kovač je najavio kako će zvanični Zagreb biti još angažovaniji u vezi s Bosnom i Hercegovinom, na što ga pozivaju i odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Njemačka jezička zajednica ima svoj parlament i svoju vladu. Hrvati mogu imati i svoju izbornu jedinicu i biti ravnopravni s druga dva naroda – dodao je Kovač.

Ipak, naglasio je da se Hrvatska ne miješa u unutrašnje stvari u BiH.

– Hrvatska je potpisala Dejton i ima obavezu brinuti o stabilnosti BiH i promicati ispunjenje obaveza koje se tiču Ustava – rekao je Kovač.

(Klix)

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu