Regioni

U FOKUSU PROIZVODNJA MLIJEKA Zimska škola za poljoprivrednike počela u Modriči

Proizvodnja mlijeka je složena i zahtjevna poljoprivredna djelatnost, zbog čega je od primarnog značaja edukacija i upoznavanje farmera o procesu uzgoja stoke i proizvodnji mlijeka, rekla je danas u Modriči stručni saradnik dobojske Područne jedinice Agencije za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Republike Srpske Radmila Cvijić.

U FOKUSU PROIZVODNJA MLIJEKA Zimska škola za poljoprivrednike počela u Modriči
FOTO: SRNA

U Modriči je počela Zimska škola za poljoprivrednike, koju za 60 proizvođača mlijeka iz Modriče, Doboja, Petrova, Dervente, Šamca, Teslića, Stanara i Vukosavlja organizuje dobojska Područna jedinica Agencije za pružanje stručnih usluga u poljoporivredi Srpske.

Cvijićeva je navela da je u fokusu ovogodišnje Zimske škole proizvodnja mlijeka i liječenje bolesti goveda.

Poljoprivredni proizvođač iz Cerana kod Dervente Vladimir Nović rekao je da je, zahvaljujući stečenom znanju na prethodnim školama i uz savjete i pomoć stručnjaka dobojske Agencije, poboljšao kvalitet i količinu proizvedenog mlijeka.

Otkupljivaču iz Kozarske Dubice isporučujem 340 litara kvalitetnog mlijeka, proizvedenih na porodičnoj farmi koja ima 20 grla – rekao je Nović.

Doktor veterinarske medicine Dragiša Jastradić iz Beograda rekao je na predavanju da su najčešći problemi u uzgoju muznih grla oboljenja mliječnih žlijezda, te komplikacije u reprodukciji stoke.

– Usvajanje međunarodnih standarda u uzgoju stoke i proizvodnji mlijeka je jedini način da mljekari iz Republike Srpske i regiona izađu i održe se na evropskom tržištu – naveo je Jastradić.

Trodnevnu Zimsku školu za poljoprivrednike otvorio je načelnik opštine Mladen Krekić.

On je naveo da je za podsticaj poljoprivrednicima za 10 godina iz lokalnog budžeta dato 1.200.000 KM, a u istom periodu je Vlada Republike Srpske za poljoprivrednu proizvodnju i infrastrukturu obezbijedila 18.000.000 KM.

– Ulaganja u poljoprivredu dala su rezultate, a dokaz su i 4.500.000 litara mlijeka proizvedenih prošle godine na području Modriče – rekao je Krekić.