Digitalna Srpska

U igri priča od 40 milijardi dolara: Fejsbuk i Instagram kreću u PROJEKAT BUDUĆNOSTI

Fejsbuk i Instagram kreiraju budućnost u kojoj će korisnici imati mogućnost da prikažu nezamjenljive tokene (NFT-ove) koje posjeduju na svojim profilima na društvenim mrežama.

U igri priča od 40 milijardi dolara: Fejsbuk i Instagram kreću u PROJEKAT BUDUĆNOSTI
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Timovi koji rade na tome trenutno razvijaju i prototip koji će pomoći korisnicima da kreiraju kolekcionarske tokene, navode izvori upoznati sa situacijom.

Dvije osobe koje su željele da ostanu anonimne izjavile su i da se u kompaniji Meta razmatra kreiranje prodavnice za trgovanje NFT-ovima. Projekat je, kažu, još u ranoj fazi razvoja i lako bi se mogao promijeniti, prenosi Financial Times.

Ipak, ovo je jasan znak da kompanija Meta ima cilj da se uključi u igru sa popularnim NFT-ovima, koji su prošle godine dostigli globalnu tržišnu vrijednost od 40 milijardi dolara.

Glavna prodavnica za NFT-ove OpenSea, koja uzima 2,5 odsto od svake prodaje, ovog mjeseca je zaradila 300 miliona dolara i tako dostigla vrijednost od 13 milijardi dolara, samo šest mjeseci nakon što je zabilježila rast vrijednosti do 1,5 milijardi dolara.

Jedna od najvećih američkih kripto mjenjačnica Coinbase planira da otvori sopstvenu prodavnicu. Društvena mreža Tviter, konkurent kompaniji Marka Zakerberga, testira mogućnosti nezamjenljivih tokena, a platforma Redit je već predstavila sopstvenu kolekciju NFT avatara.

Plan kompanije Meta je da na ovaj način pomogne umjetnicima da unovče svoja digitalna djela u trenutku kada se velike svote novca ulažu u precijenjene kolekcije NFT-ova.

Kupci ovih ekskluzivnih kolekcija uglavnom ih objavljuju kao svoje profilne slike na Tviter profilima, i tako drugima stavljaju do znanja koji je njihov status u digitalnom svijetu, prenosi Bankar.me.

Direktor kompanije Instagram Adam Moseri je u decembru rekao da njegov tim “aktivno ispituje NFT-ove”, ne ulazeći u detalje.

Kako izgleda, u pomenutim planovima ključnu ulogu će igrati digitalni novčanik Novi na Fejsbuk platformi, naveli su anonimni izvori.

Prihvati notifikacije