Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

U IŠČEKIVANJU TRGOVINSKOG SPORAZUMA Podaci iz Kine OBORILI cijenu nafte

Biznis
Autor:

Foto: Profimedia

Cijene nafte pale su danas nakon snažnog skoka registrovanog prošle nedjelje, jer su podaci iz Kine pojačali zabrinutost u pogledu usporavanja njene ekonomije.

Sjevernomorska nafta “brent” pojeftinila je za 23 centa ili 0,4 odsto na 61,79 dolara za barel, nakon što je prošle nedjelje poskupjela za više od četiri odsto, što je bio njen najveći nedjeljni rast od 20. septembra, prenosi agencija Rojters.

Cijena američke “lake” nafte (WTI) pala je za 23 centa ili 0,4 odsto na 56,43 dolara za barel, poslije prošlonedjeljnog skoka za više od pet odsto, što je takođe bio njen najveći nedjeljni rast od 20. septembra.

Profit kompanija iz kineskog industrijskog sektora u septembru je smanjen drugi mjesec zaredom, pošto su proizvođačke cijene nastavile da padaju. To ukazuje na posljedice koje usporavanje domaće ekonomije i dugotrajni trgovinski spor sa SAD imaju po bilans stanja korporacija.

Ipak, trgovci su optimistični nakon što su Kancelarija trgovinskog predstavnika SAD i kinesko Ministarstvo trgovine saopštili u petak da su dvije zemlje “blizu finalizovanja” pojedinih dijelova trgovinskog sporazuma.

Analitičari tvrde da bi trgovinski sporazum mogao da pruži podsticaj rastu globalne tražnje za naftom.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO