Hronika

U julu nije bilo poginulih u saobraćajkama: Brojne kampanje za veću bezbjednost saobraćaja u Banjaluci urodile plodom

Tokom jula ove godine na području Banjaluke nije se desila nijedna saobraćajna nesreća sa poginulim osobama, a to bi mogao biti rezultat brojnih kampanje koje se provede za veću bezbjednost u saobraćaju.

U julu nije bilo poginulih u saobraćajkama: Brojne kampanje za veću bezbjednost saobraćaja u Banjaluci urodile plodom
FOTO: MUP RS

 U Policijskoj upravi Banjaluka rekli su da u okviru preventivno represivne kampanje Ministarstva unutrašnjih poslova „Vozi oprezno, putuj bezbjedno“ u julu i avgustu sprovode akcije iz oblasti bezbjednosti saobraćaja kako bi se smanjio broj saobraćajnih nezgoda.

– Možemo reći da su ove aktivnosti dale rezultat, te od početka jula na području Grada Banjaluka nismo imali smrtno stradalih u saobraćajnim nezgodama – pojasnila je portparol ove uprave Danijela Mučibabić.

Tokom šest mneseci ove godine evidentirano je 2.018 saobraćajnih nezgoda, što je više za 19 odosto u odnosu na prošlu godinu.

Mučibabićeva je pojasnila da su kao crne tačke, odnosno mjesta na kojima se dogodilo najviše saobraćajnih nesreća već ranije označeni putevi u Karanovcu, Rakovačkim Barama, Tutnjevcu i Rekavicama.

– U saobraćajnim nezgodama u prvih šest mjeseci život je izgubilo 12 osoba, i to tri u Prnjavoru, tri u Laktašima, jedna u Čelincu i pet u Banjaluci. U prvih šest mjeseci prošle godine, u saobraćajnim nezgodama nastradalo je osam osoba. Osim nastradalih, ove godine imamo i 37 osoba koje su teško povrijeđene, dok ih je prošle godine bilo 49  – pojasnila je Mučibabićeva.

Ona je dodala da je za šest mjeseci iz saobraćaja isključeno 237 vozila, kao i 1.724 vozača, od kojih je 1.537 zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola, a četiri vozača jer su bila pod uticajem narkotika.

Mučibabićeva je istakla da su ove godine proveli niz kampanja kako bi povećali bezbjednost u saobraćaju, a zadnja od njih je i kampanju koju su proveli sa Auto – moto savezom Republike Srpske i moto klubom „Stršljen“ iz Banjaluke u cilju zaštite motociklista u saobraćaju koji su u ovom ljetnom periodu najugroženiji.

Apel vozačima

Portparol PU Banjaluka Danijela Mučibabić rekla je da apleuju na sve učesnike u saobraćaju da prilikom učestvovanja u saobraćaju poštuju saobraćajna pravila i propise. – Tu naročito mislimo na propise koji se odnose na ograničenja brzine kretanja vozila, da vožnju prilagode uslovima i stanju na putevima, da prilikom upravljanja vozilom ne konzumiraju alkohol, te da odgovornim ponašanjem zaštite sebe i druge učesnike u saobraćaju – poručila je Mučibabićeva.

Prihvati notifikacije