Banjaluka

U MOTIKAMA ĆUPRIJA Mještani se pitaju gdje je most (FOTO)

Kada je polovinom februara rečeno da se obustavlja saobraćaj u Ulici kralja Aleksandra I Karađorđevića na mostu preko Široke Rijeke prema Motikama, zbog rušenja starog i izgradnje novog, mještani su se ponadali da će to ići kako je obećano. Ali, tek prije mjesec dana pušten je u funkciju privremeni most, počelo rušenje starog i pripreme za gradnju novog. Do danas, kažu mještani, ne vide nikave ozbiljne radove, pa time ni obrise mosta.

radovi na mostu u naselju motike
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Novi most, kako je rečeno, trebalo bi da bude izgrađen za 85 dana. Obzirom na stanje na terenu, ne čudi što su ljudi skeptični. Oni koji žive u ovom dijelu Petrićevca i u Motikama ne kriju razočarenje dinamikom radova. Naš sagovornik, koji svakodnevno iz Motika ide na posao u centar, priča da su bageri kopali kada je najavljena gradnja novog mosta i da od tada nema vidljivog napretka.

-Zagrebali par puta kašikom bagera. Razumijem da su bili praznici, ali i prije njih je sve išlo totalno sporo. Da ne pričamo o Ulici kralja Aleksandra gdje su svi rokovi probijeni i niko ne zna kada će saobraćajnica biti gotova – kaže za Srpskainfo Mladen P. iz Motika.  Meštani poručuju da “nije Široka Rijeka Dunav” pa da se toliko dugo čeka na most. Ističu kako se to prije može nazvati mostićem preko potoka, nego mostom preko rijeke. Ne kriju ljutnju što se ništa nije radilo skoro cijeli april.

radovi na mostu u naselju motike
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
RADOVI NA MOSTU U NASELJU MOTIKE
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
radovi na mostu u naselju motike
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
radovi na mostu u naselju motike
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

-Samo smo gledali kako se radi u centru, krpaju rupe, popravljaju ulice zbog teniskog turnira. Nismo vidjeli radnika u to vrijeme, svi bili na drugim gradilištima u gradu. Mi zaboravljeni i ostavljeni u svojim problemima kao do sada. Glavna ulica je zatvorena mjesecima i nikome ništa. Više niko i ne pokušava da se opravda. Ako nastave ovako, nema nama mosta do kraja godine, kakvih 85 dana – kaže Ljubinka R. Po onome što mještani pišu na društvenim mrežama, novi most koji tek treba da bude izgrađen biće pomjeren u desno, gledajući iz pravca Motika.

 -U Motikama ćuprija – kratko je neko napisao, a drugi su poručili da će trebati šest godina za gradnju ovog mosta, koliko je trebalo za ćupriju na Drini. Pontonski most, koji mještani sada koriste, prije mjesec dana pušten je u upotrebu čime je omoguće saobraćaj. Gradonačelnik Draško Stanivuković tada je rekao da će mještani ovog dijela grada uskoro dobiti potpuno novi most.

-Počela je i izgradnja novog mosta sa dvije trake, trotoarima koji će odgovarati svim standardima buduće saobraćajnice koja ide prema Motikama, a koju ćemo završiti kroz naredna dva mjeseca – rekao je on tada. Ako se obistine njegove riječi, novi most preko Široke rijeke biće završen za mjesec dana. Mještani sa kojima smo razgovarali ne vjeruju u to.

Pročitajte još

-Ovaj privremeni most stalno nešto ojačavaju, nema ni čestite signalizacije. Ako neko ovuda prolazi prvi put, mora dobro da pazi. Od novog mosta nema ništa još. Ima bagera, pokoji radnik, ali nikakav progres se ne vidi. A šta ima da nas čudi. Kada vidite da je tek sada došlo na red asfaltiranje dijela glavne ulice, sve će vam biti jasno. Mjesecima traju radovi, mi vozimo okolo, a niko ne pita koliko para trošimo na gorivo, kako je djeci da čekaju autobuse – kaže ljutito mještanka ovog dela Banjaluke.

Iz Grada je rečeno da je postavljen prvi sloj asfalta na putu prema Motikama, u Ulici kralja Aleksandra I Karađorđevića, te intenzivirani radovi na mostu.

Podsećamo, polovinom febrauara mještani su se okupili ispred mostića u Ulici kralja Aleksandra I Karađorđevića, između naselja Petrićevac i Motika, kako bi spriječili rušenje koje je bilo najavljeno. Predloženo je bilo da mještani, dok most ne bude završen, idu obilaznicama. Oni su to odbili, jer bi to značilo i 10 kilometara duže vožnje do posla, ljekara, vrtića, škola. Tada su nam rekli da će se novi most graditi duže od 85 dana, kao što je slučaj sa glavnom ulicom, gdje su radovi trebali da budu završeni 6. marta, a nisu još.

Uvidjevši da se mještani ozbiljni u namjeri da spriječe rušenje dok se ne obezbijedi alternativni prelaz, iz Grada su odustali od tog nauma. U martu je sa mještanima razgovarao Stanivuković koji je rekao da će biti postavljen pontonski most, što je i urađeno.

Iz Grada nam nije odgovoreno kada će biti završena gradnja mosta u Ulici kralja Aleksandar I Karađorđevića, a kada radovi u ovoj ulici i ona konačno otvorena za saobraćaj.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije