Digitalna Srpska

U NOVU ERU ULAZIMO KRUPNIM KORACIMA Evo kako će 5G promijeniti svijet nabolje

Svijet u 5G eru ulazi krupnim koracima. Iako je pandemija korona virusa možda malo usporila širenje 5G mreža i uvođnje 5G tehnologija, taj proces se nezaustavljivo odvija širom svijeta.

U NOVU ERU ULAZIMO KRUPNIM KORACIMA Evo kako će 5G promijeniti svijet nabolje
FOTO: ALEX PLAVEVSKI/EPA

 Mreža 5G je toliko sveobuhvatan i revolucionaran pomak, da neki stručnjaci vjeruju da će uvođenje 5G tehnologije za svijet biti revolucionarno koliko i uvođenje elektirčne struje i početak upotrebe automobila, prije više od jednog vijeka.

Iako nisu jedine, ovih šest stvari slikovito prikazuju načine na koje će 5G promeniti svijet nabolje:

1. Brzina internet veze će biti i do 100 puta veća od 4G, što znači da ćemo filmove sa inteneta daunloadovati za samo nekoliko sekundi,

2. Ovo je “zelenija” tehnologija, u ekološkom smilslu, budući da zahtjeva manju potrošnju struje, pa će baterije naših uređaja trajati duže, a samim tim će uređaji moći duže da se koriste između dva punjenja.

Pročitajte još

3.  Mreža 5G će omogućiti medicinsku pomoć u bilo koje vrijeme, bilo gdje na svijetu, zatim operisanje na daljinu, kao i dostavu lijekova i medicinskog matrijala dronovima.

4. Nova 5G mreža će nam omogućiti i praćenje zagađenja vazduha u realnom vremenu, kako bismo mogli pravovremno da budemo informisani o tome putem naših pametnih telefona i da pravovremeno reagujemo na opasnosti.

5. Mreža 5G će omogućiti stabilnu vezu na teško dostupnim mjestima, pa će tako npr. rudari će moći da budu u stalnoj vezi i na najvećim podzemnim dubinama.

6. Ona će nam omogućiti veću upotrebu autonomnih i vozila i mašina na daljinsko upravljanje, čime će se smanjiti potreba za prisustvim ljudi na opasnim mjestima, prenosi Telegraf.