Hronika

"U optužnici ima propusta" Završeno prvo ročište o ubistvu Olivera Ivanovića, nastavak 30. avgusta

U Osnovnom sudu u Prištini danas je počelo suđenje optuženima za učešće u ubistvu lidera Gradanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića, a sljedeće ročište zakazano je za 30. avgust.

"U optužnici ima propusta" Završeno prvo ročište o ubistvu Olivera Ivanovića, nastavak 30. avgusta
FOTO: VESNA LALIĆ/RAS SRBIJA

Za učešće u ovom ubistvu za različita krivična djela optuženo je šestoro Srba Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Rade Basara, Silvana Arsović, Dragiša Marković i Žarko Jovanović.

Kako prenosi RTS, tužilac Burim Čerkini je na početku suđenja rekao da smatra da postoje logični i ubjedljivi dokazi da su Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Rade Basara i Silvana Arsović bili članovi organizovane grupe i da su odgovorni za teško ubistvo Olivera Ivanovića 16. januara 2018. godine.

Dragiša Marković i Žarko Jovanović za zloupotrebu službenog položaja, nakon ubistva prikrivanjem tragova na mjestu zločina.

Tužilac je najavio veliki broj svjedoka među kojima će biti i zaštićenih, zbog njihove bezbjednosti.

Pročitajte još

– Četvoro optuženih nisu postupali sami u grupi. Postoje i drugi, isto toliko krivi. Osnovana sumnja je da su učestvovali u dogadaju sve do izvršenja. I dalje je nepoznat identitet osoba u vozilu iz kojeg je pucano – rekao je tužilac.

Advokati optuženih su tvrdili da u optužnici ima propusta i zahtijevali su da se optužnica doradi i ispravi, a optuženi su svi negirali krivicu.

U kritičnom danu u vrijeme ubistva, Marko Rošić je spavao, rekao je njegov advokat Mahmut Haljimi, navodeći da je jedini dokaz o njegovoj umiješanosti izjava brata Olivera Ivanovića.

Za Silvanu Arsović je rečeno da je optužena bez dokaza da je pripadnik organizovane grupe i da to nijedan od više od 70 ispitanih nije potvrdio, navodi RTS.

Advokatica Jovana Filipović rekla je da je optužba o Silvani Arsović data paušalno jer nije navedeno sa kojim je službama Arsovićeva bila u kontaktu kada su isključene kamere na zgradi ispred koje je Ivanović ubijen.

Na današnjem suđenju pojedini advokati su za svoje branjenike predložili kauciju i do 50.000 evra kako bi se branili sa slobode, ali su ti prijedlozi odbijeni jer, prema stavu suda, postoji opasnost da bi mogli negativno da utiču na sudski proces.

Protiv optuženih je na snazi treća optužnica, pošto su prve dvije bile vraćane na dopunu i izmjenu.

Optužnicom se okrivljeni terete za krivična djela učešće ili organizaciju kriminalne grupe, zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja, pomoć u izvršenju krivičnog djela teško ubistvo, neovlašćeno posjedovanje, kontrola ili posjedovanje oružja, otkrivanje službene tajne, zloupotreba službene dužnosti u saizvršilaštvu i manipulaciju dokazima u saizvršilaštvu.

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine, ispred sjedišta svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici.

Prihvati notifikacije