Svijet

U Paragvaju BEBA OŽIVJELA 30 minuta prije sahrane: Ujak primijetio da beba pomjera glavu pred odlazak na groblje, pa uslijedi šok

Beba, koja je proglašena mrtvom ubrzo nakon rođenja, vraćena je u bolnicu pošto je povratila vitalne znake prije sopstvene sahrane u Alto Parani u Paragvaju, na granici sa Argentinom i Brazilom.

U Paragvaju BEBA OŽIVJELA 30 minuta prije sahrane: Ujak primijetio da beba pomjera glavu pred odlazak na groblje, pa uslijedi šok
FOTO: HALIDONMUS/YOUTUBE/SCREENSHOT

Djevojčica je prevremeno rođena u petak oko podneva carskim rezom, nakon što je njena 21-godišnja majka imala komplikacije u sedmom mjesecu trudnoće.

Trudnoće ovog tipa obično rezultiraju prevremeno rođenim bebama, a roditelji djevojčice već su prethodno izgubili jednu bebu, prenosi paragvajski portal Ultima ora.

Beba je proglašena mrtvom i predata porodici, zajedno sa izvodom iz matične knjige umrlih.

Pročitajte još

Ujak primijetio da beba pomjera glavu

Članovi porodice bili su na bdjenju, a neposredno prije polaska na groblje jedan od ujaka primjetio je da beba pomjera glavu i obavijestio prisutne.

Djevojčica je počela da pokazuje vitalne znake 30 minuta prije sahrane i porodica ju je vratila u bolnicu, gdje je primljena u inkubator, a zatim prebačena na intenzivnu njegu.

Direktor regionalne bolnice Siudad del Este Federiko Šrodel nije isključio da se radi o katalepsiji, patološkom stanju koje se često u psihijatriji naziva i ”voštana fleksibilnost”.

“Može da se desi zbog prijevremenog rođenja”

– Zbog prevremenog rođenja to može da se desi, pacijent praktično ostane bez vitalnih znakova – dodao je specijalista i dodao na svakih pet miliona porođaja može biti jedan slučaj ove vrste.

FOTO: MOUNT SINAI PARENTING CENTER/YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: MOUNT SINAI PARENTING CENTER/YOUTUBE/SCREENSHOT

Načelnik Sudske medicine Ministarstva za javno zdravlje u Paragvaju Pablo Lemir objasnio je da je moguće da je riječ o katalepsiji, iako se još uvijek ne zna tačno šta je fenomen koji generiše ovo stanje u kome tijelo ima sve znakove prividne smrti.

Ne detektuju se otkucaji srca ili disanje, tijelo je nepomično i bez znakova života. To je uobičajeno u nekim slučajevima šizofrenije, Parkinsonove bolesti ili zloupotrebe supstanci, istakao je on.

Kod beba se može javiti stanje koje se zove BRUE (neuobičajeno disanje kod novorođenčadi), koje može izazvati znakove slične prividnoj smrti.

FOTO: MOUNT SINAI PARENTING CENTER/YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: MOUNT SINAI PARENTING CENTER/YOUTUBE/SCREENSHOT

30 minuta prije sahrane pokazala znake života

Djevojčica je počela da pokazuje vitalne znake 30 minuta pre sahrane i porodica ju je vratila u bolnicu, gdje je primljena u inkubator, a zatim prebačena na intenzivnu njegu.

S druge strane, rođaci ne isključuju božansku intervenciju i uvjeravaju da će se djevojčica, još uvijek uz neizvesnu prognozu, zvati Milagros de Hesus.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu