Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

U rijeku se izlilo skoro 400.000 litara CRNOG VINA, posljedice se TEK TREBAJU UTVRDITI (VIDEO)

Svijet
Autor:

Foto: Russian River/Youtube/Screenshot

Oko 96.000 galona, odnosno oko 363.400 litara crnog vina prolilo se iz tanka vinograda firme Rodney Strong Vineyards u Kaliforniji i iscurilo u Rusku rijeku, najveću pritoku u okrugu Sonoma koja se ulijeva u Pacifik.

– Moguće je da je ovo najveće izlijevanje vina ikada koje se desilo u ovom okrugu, ali je sigurno da je najveće u zadnjih 20 godina – rekao je Don MkEnhil, direktor neprofitne organizacije Russian Riverkeeper.

Zvaničnici su rekli da ovo može naštetiti kvalitetu vode u dužini od čak 110 milja.

Riječ je o količini vina kojom se moglo napuniti više od 500.000 boca.

Zvaničnici iz guvernerove kancelarije su u četvrtak rekli da se vino izlilo u srijedu oko 13.30 po lokalnom vremenu tako što su se vrata u dnu velikog tanka nekako otvorila, piše Press Democrat.

Lokalni i državni službenici za kvalitet vode, ribe i divlje životinje istražuju kako bi utvrdili bilo kakve negativne posljedice po riječni ekosistem, ali i da li je vinarija prekršila pravila. MkEnhil je naveo da vino može biti štetnije za ekosistem od pročišćene kanalizacije jer je visoko kiselo i neobrađeno.

– Kada ne vidimo mrtvu ribu, to nam govori da smo izbjegli najgori mogući scenarij. Ali smo vjerovatno izgubili šuno riblje hrane i malih oirganizama – dodao je.

Helikopter koji pripada Kancelariju šerifa je nekoliko sati nadlijetao i pratio situaciju.

Čarls Rid, nadzornik vodne agencije, rekao je da je viši vodostaj rijeke, nastao usljed nedavne kiše, pomogao u razrjeđivanju vina.

– Jako smo zabrinuti i činimo sve da zaštitimo plovni put – poručio je Kris O'Gorman, portparol Rodney Stronga.

Iz kompanije su isključili mogućnost da je grešku zbog koje je došlo do izlijevanja napravio čovjek.Navode i da su uspjeli kontrolisati izlijevanje te zatvoriti rezervoar.

(Radio Sarajevo)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO