Svijet

U rijeku se izlilo skoro 400.000 litara CRNOG VINA, posljedice se TEK TREBAJU UTVRDITI (VIDEO)

Oko 96.000 galona, odnosno oko 363.400 litara crnog vina prolilo se iz tanka vinograda firme Rodney Strong Vineyards u Kaliforniji i iscurilo u Rusku rijeku, najveću pritoku u okrugu Sonoma koja se ulijeva u Pacifik.

U rijeku se izlilo skoro 400.000 litara CRNOG VINA, posljedice se TEK TREBAJU UTVRDITI (VIDEO)
FOTO: RUSSIAN RIVER/YOUTUBE/SCREENSHOT

Moguće je da je ovo najveće izlijevanje vina ikada koje se desilo u ovom okrugu, ali je sigurno da je najveće u zadnjih 20 godina – rekao je Don MkEnhil, direktor neprofitne organizacije Russian Riverkeeper.

Zvaničnici su rekli da ovo može naštetiti kvalitetu vode u dužini od čak 110 milja.

Riječ je o količini vina kojom se moglo napuniti više od 500.000 boca.

Zvaničnici iz guvernerove kancelarije su u četvrtak rekli da se vino izlilo u srijedu oko 13.30 po lokalnom vremenu tako što su se vrata u dnu velikog tanka nekako otvorila, piše Press Democrat.

Lokalni i državni službenici za kvalitet vode, ribe i divlje životinje istražuju kako bi utvrdili bilo kakve negativne posljedice po riječni ekosistem, ali i da li je vinarija prekršila pravila. MkEnhil je naveo da vino može biti štetnije za ekosistem od pročišćene kanalizacije jer je visoko kiselo i neobrađeno.

– Kada ne vidimo mrtvu ribu, to nam govori da smo izbjegli najgori mogući scenarij. Ali smo vjerovatno izgubili šuno riblje hrane i malih oirganizama – dodao je.

Helikopter koji pripada Kancelariju šerifa je nekoliko sati nadlijetao i pratio situaciju.

Čarls Rid, nadzornik vodne agencije, rekao je da je viši vodostaj rijeke, nastao usljed nedavne kiše, pomogao u razrjeđivanju vina.

– Jako smo zabrinuti i činimo sve da zaštitimo plovni put – poručio je Kris O'Gorman, portparol Rodney Stronga.

Iz kompanije su isključili mogućnost da je grešku zbog koje je došlo do izlijevanja napravio čovjek.Navode i da su uspjeli kontrolisati izlijevanje te zatvoriti rezervoar.

(Radio Sarajevo)