Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

U RIZIKU 25 MILIONA RADNIH MJESTA Kompanijama ponestaje gotovine za vraćanje zbog otkazanih letova

Biznis
Autor:

Foto: The Sun/Twitter

Avio-kompanije upozoravaje da bi zbog pada putovanja uzrokovanog pandemijom virusa korona moglo da bude ugroženo 25 miliona radnih mjesta širom svijeta, pa je Međunarodna asocijacija za vazdušni saobraćaj (IATA) zatražila hitnu pomoć vlada jer avio-prevoznicima ponestaje gotovine.

Globalni avio-saobraćaj je na početku drugog tromjesečja opao za 70 procenata, saopštila je IATA na današnjoj internet konferenciji za novinare, pri čemu su evropski letovi pali za 90 odsto, prenosi Rojters.

Generalni direktor IATA, Aleksander de Žinijak, rekao je avio-kompanije širom svijeta ne mogu da priušte povraćaj novca za otkazane letove zbog krize – korona, i da prevoznici umesto toga izdaju vaučere pošto čuvaju gotovinu kako bi preživjeli.

Ključna stvar za nas je da izbjegnemo da ostanemo bez gotovinskih sredstava, tako da je vraćanje novca za otkazane karte za nas gotovo neizvodljivo finansijski posmatrano, izjavio je de Žinijak.

Udruženja za zaštitu potrošača su kritikovala avio-kompanije zbog kršenja propisa vezanih za povrat novca kupcima avio-karata u definisanim rokovima.

IATA je takođe saopštila da je jedna trećina zaposlenih u avio-saobraćaju ili na prinudnom odmoru ili su izgubili posao.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO