Društvo

U Srpskoj 70.000 oboljelih: U ovim gradovima ima najviše prijavljenih slučajeva dijabetesa

U Srpskoj je do kraja prošle godine bilo 70.007 oboljelih od dijabetes melitusa, a najveći broj prijavljenih je iz Doboja, zatim iz Banjaluke, Zvornika, Istočnog Novog Sarajeva, Trebinja i Foče.

U Srpskoj 70.000 oboljelih: U ovim gradovima ima najviše prijavljenih slučajeva dijabetesa
FOTO: SHUTTERSTOCK

Tokom prošle godine, u RS je prijavljeno 407 novih slučajeva, od čega

39 tip 1, a 368 tip 2, saopštili su iz Instituta za javno zdravstvo RS, povodom Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa.

– Analizom podataka o tipu dijabetesa, od ukupnog broja prijavljenih 16.776 ili 24 odsto je tip 1, a 53.231 ili 76 odsto je tip 2. Prema polnoj strukturi, 38.380 ili 55 odsto su osobe ženskog, a 31.627 ili 45 odsto  muškog pola. Prema starosnim grupama, najveći broj oboljelih je registrovan u sedmoj deceniji života – kažu u IJZ Srpske i dodaju.

Pročitajte još

Dijabetes melitus je hronična nezarazna bolest zbog koje organizam ne može proizvesti dovoljno inzulina za kontrolu nivoa glukoze u krvi.

– Nastaje udruženim djelovanjem genetskih i mnogobrojnih faktora sredine, a manifestuje se karakterističnom kliničkom slikom sa progresivnim razvojem komplikacija, kroz procese ateroskleroze i mikroangiopatije. Postoje dvije vrste dijabetesa – tip 1 koji zahtijeva svakodnevnu primjenu injekcija ili pumpe i tip 2 koji se može kontrolisati održavanjem dobre i pravilne ishrane ili upotrebom određenih lijekova – ističu u ovom institutu i dodaju da je vrlo važno da osobe s dijabetesom svoje stanje drže pod kontrolom, kako bi smanjile i izbjegle dugoročne komplikacije.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije