Društvo

U Srpskoj za sada bez novih mjera: Raste broj zaraženih koronom u Banjaluci, Bijeljina tek očekuje talas

U regionu sve više raste broj oboljelih od virusa korona, Srbija ponovo uvodi zaštitne mjere, dok u Hrvatskoj pozivaju građane na vakcinaciju. Nadležni u Srpskoj uvjeravaju da je situacija kod nas trenutno stabilna, ali i da se rast broja zaraženih tek očekuje.

U Srpskoj za sada bez novih mjera: Raste broj zaraženih koronom u Banjaluci, Bijeljina tek očekuje talas
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U Domu zdravlja Banjaluka potvrđuju da je epidemiološka situacija na području najvećeg grada slična kao u zemljama u regionu. U prvoj polovini septembra ovdje je registrovana 51 osoba zaražena koronom.

– U avgustu je prijavljeno deset pozitivnih na Covid-19, u julu tri, a u junu sedam osoba. Na osnovu ovih podataka se vidi da je došlo do povećanja broja pozitivnih na Covid – 19 od početka septembra – rekli su nam iz Doma zdravlja Banjaluka.

Preciziraju da je klinička slika kod oboljelih uglavnom blaga, od simptoma su prisutni blago povišena temperatura, kašalj, malaksalost.

– Kao i kod ostalih respiratornih infekcija preporuka je da se oboljeli jave svom porodičnom doktoru, koriste preporučenu terapiju, te se tek nakon ozdravljenja vrate svojim redovnim aktivnostima – rekli su iz ove zdravstvene ustanove.

Pored zvaničnih testiranja na koronu, dio ljudi podvrgava se i kućnim testovima.

– Već tri dana sam malaksala, boli me grlo, jedan dan sam imala i temperaturu, ali sve sam nekako pregurala na nogama jer sam mislila da je grip. Uradila sam kući test koji je pokazao da imam koronu, ali neću se ni javljati doktoru jer mislim da me već prolazi. Jedino ja u kući imam simptome – ispričala nam je jedna Banjalučanka.  

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Na području Bijeljine, kako nam je rečeno u Higijensko-epidemiološkoj službi, do sada je bilo pojedinačnih slučajeva obolijevanja, međutim na jesen očekuju rast broja zaraženih koronom.

– Vidimo da je u okolnim zemljama prisutan novi soj virusa, tako da to možemo očekivati i kod nas, posebno jer smo mi uz Srbiju a tamo se već pojavljuje i širi korona. Takođe, pred nama je hladniji period godine, kada se i ostale respiratorne infekcije češće javlju zbog zatvorenog prostora i bližeg kontakta, pa na jesen moćemo očekivati povećanje broja i inficiranih i oboljelih od korone – pojasnio je načelnik HES Doma zdravlja Bijeljina Mladen Grujičić.

Dobra vijest je ipak da su trenutne varijante virusa blažeg intenziteta nego prethodnih godina.

– Međutim, kako bude veći broj oboljelih onda možemo očekivati da se jave i teže kliničke slike, pa i ozbiljne situacije, posebno među osjetljivim kategorijama stanovništva kao što su dijabetičari, hronični bolesnici, stariji – pojasnio je on.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS poručili su da prate epidemiološku situaciju, te da će u skladu sa njom i prilagođavati svoje preporuke.

– Trenutno, situacija je stabilna, bez većih promjena u odnosu na prethodnu sedmcu- istakla je za Srpskainfo načelnica službe za epidemiologiju u Institutu, Nina Rodić Vukmir.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Prema posljednjim informacijama, u Srpskoj je za sedam dana registrovano devet novozaraženih, dok je sedmicu ranije taj broj bio 23.

Naša sagovornica precizira da se simptomi kod Kovida ne razlikuju od simptoma drugih respiratornih virusa koji cirkulišu u sredini, tako da ih je teško razlikovati.

– Novi soj virusa korona prenosi se lakše i brže, ali u odnosu na prethodne sojeve, nema razlike u težini kliničke slike – navela je ona. Dodaje da se hospitalizovani pacijenti, liječe u skladu sa težinom kliničke slike.

Trenutno je na liječenju 15 oboljelih od korone, u bolnicama u Banjaluci i Doboju, dok prije mesec dana u Srpskoj uopšte nije bilo hospitalizovanih kovid pacijenata.

Iz Univerzitetsko-kliničkog centra RS kaže da svakodnevno prate epidemiološku situaciju i u skladu tim prilagođavaju stanje u ustanovi. Za sada nema novih mjera za građane koji dolaze na preglede, a zaštitne maske obavezne su samo za zdravstvene radnike koji su u kontaktu sa pacijentima. 

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

– Takođe, na snazi je i obaveza redovne i higijene ruku, te upotreba rukavica u radu sa pacijentima. Takođe, pojačano je čišćenje i dezinfekcija opreme i radnih površina, te redovno provjetravanje prostorija – pojasnili su iz najveće zdravstvene ustanove u Srpskoj, zaštitne mjere koje su trenutno na snazi.

Kod pacijenata na liječenju, ističu, kod kojih se u toku hospitalizacije pojavi sumnja na infekciju SARS-Cov-2 sa simptomima povišene temperature, malaksavosti, kašlja, glavobolje, grlobolje ili drugih kliničkih simptoma radi se PCR terstiranje i izolacija u posebne prostorije.

– U kontaktu sa sumnjivim ili pozitivnim pacijentima na infekciju virusom korona, osoblje UKC je obavezno da nosi propisanu zaštitnu opremu, zaštitnu masku, odijelo, rukavice, te da poštuje sve donesene mjere – kažu iz UKC.

Pročitajte još

U ovom trenutku, posjete hospitalizovanim pacijentima u UKC RS su dozvoljene svaki radni dan od 16 do 17 časova, a vikendom i u dane državnih praznika, u vremenu od deset do 12 časova.

Podsjetimo da je u Srbiji, upravo zbog rasta broja oboljelih od kovida, Rаdnа grupа Ministаrstvа zdrаvljа prekjuče izdala preporuke po kojima je neophodno obavezno nošenje zaštitnih maski u svim zdravstvenim ustanovama. Ukazali su i na značaj testiranja pacijenata sa simptomima akutne respiratorne infekcije (ARI), prvenstveno onih koji imaju faktore rizika za razvoj teške kliničke slike.

Takođe, određeno je i obavezno testiranje na Kovid svih zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, ukoliko imaju simptome ARI.

U Hrvatskoj i brojnim drugim zemljama EU, od kraja avgusta primjećuje se postupan porast broja obolelih od COVID-19. Među identifikovanim podvarijantama virusa, najčešće se nalaze XBB.1.5 varijanta i njemu slične podvarijante, saopštili su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Oni očekuju da će upravo ova omikron varijanta viursa, zajedno sa BA.4/5 biti dominantne tokom jeseni i zime, te pozivaju građane da se jave za vakcinaciju.

Podsjetimo da je vanredna situacija izazvana virusom korona u Srpskoj trajala tri godine, od marta 2020. do ovog maja.

Veća cirkulacija virusa na zimu

Iz Instituta za javno zdravstvo početkom septembra su poručili da u zimskom periodu očekuju cirkulaciju virusa SARS-CoV-2 među populacijom.

Tada su pojasnili da u Evropi i svijetu cirkuliše najnovija varijanta virusa korona (EG.5) koja predstavlja podvrstu omikron varijante.

– Za sada nema podataka da ova varijanta izaziva teže kliničke forme bolesti u odnosu na prethodne. Na osnovu dosadašnjih promena same strukture i karakteristika virusa ne očekujemo da bi ova varijanta mogla imati značajan javnozdravstveni rizik u budućnosti – naveli su iz ove ustanove. Preporučili su građanima da u predstojećem zimskom periodu, svoje ponašanje prilagode individualnom riziku. Kako kažu, građani starije životne dobi, osobe koje imaju određena hronična obolenja, te osobe koje su imunokompromitovane trebalo bi da obrate više pažnje o boravku na mestima u kojima postoji rizik za zaražavanje, te da primjenjuju preventivne mjere.

Građanima koji pitaju može li ih vakcina protiv gripa zaštiti i od korone, doktor Mladen Grujičić pojašnjava da cijepljenje tom vakcinom može biti dobro za jačanje organizma.

– Vakcina protiv gripa ne štiti proitv korone, međutim ako vi imate zaštitu od gripa, vaš organizam je jači i samim tim sposobniji da se koliko-toliko bolje suprotstavi i drugim virusima – rekao je Grujičić.

Blagi porast i u FBiH

U Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH kažu da su tokom ljetnih mjeseci imali prijavljen mali broj slučajeva COVID-19 bolesti. Međutim, dolaskom jeseni i hladnijeg vremena očekuje se porast broja slučajeva respiratornih bolesti, uključujući i COVID-19.

– Trenutno bilježimo blagi porast broja slučajeva COVID-19. U narednom periodu, kao i svake godine u sezoni gripe, provodiće se sentinel nadzor nad bolestima sličnim gripi i teškim respiratornim infekcijama, uključujući COVID-19 kada ćemo imati više podataka i bolji pregled epidemiološke situacije – rekli su za naš portal iz ovog Zavoda.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije