Društvo

U subotu stiže jesen: Prvi dani biće dosta topliji od prosjeka

Za stanovnike sjeverne Zemljine polulopte jesen će početi u subotu, 23. septembra, u 8.50 časova.

U subotu stiže jesen: Prvi dani biće dosta topliji od prosjeka
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Jesen će trajati do 22. decembra do 4.27 časova, kada počinje zima.

U subotu ujutru Sunce će biti u ravni Zemljinog ekvatora, odnosno prelazi sa sjeverne na južnu nebesku poluloptu, tako da u isto vrijeme za stanovnike južne Zemljine polulopte počinje proljeće.

Na dan početka jeseni Sunce će u Banjaluci izaći u 6.39 časova, a zaći u 18.48 časova, što znači da će obdanica da traje 12.09 časova, a noć 11.51 čas. Obdanica i noć će biti iste dužine u utorak, 26. septembra.

Jesen na sjevernu Zemljinu poluloptu dolazi 266. dana 2023. godine u 38. nedjelji i u tom trenutku proći će 72,88 odsto ove godine.

Meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Milica Đorđević rekla je Srni da, za sada, još nema nagovještaja prave kišne, tmurne jeseni, nego će u narednih mjesec dana biti toplije od prosjeka.

Pročitajte još

Ona je istakla da vremenska prognoza za sada nagovještava da će prvi dan jeseni biti dosta topliji od prosjeka.

Prema njenim riječima, prvi jesenji dani, subota i nedjelja, kada jesen nastupa kalendarski, doći do promjene vremena, uz nešto intenzivnije padavine, pogotovo u subotu poslije podne i uveče kada će doći i do pada temperature.

– To neće dugo trajati, početkom naredne sedmice očekuje se da će se vrijeme proljepšati i narednih mjesec dana ne očekujemo značajnije pogoršanje. Biće toplije od prosjeka i uglavnom sa manjom količinom padavina od prosjeka – navela je Đorđevićeva.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu