Hronika

"U svakoj smjeni 6 policajaca" Đaci se sutra vraćaju u školu u kojoj je počinjen masakr

Devetnaest dana nakon tragedije u "OŠ" Vladislav Ribnikar u kojoj je poginulo desetoro ljudi, učenici ove škole vraćaju se u svoje klupe.

Pucnjava u osnovnoj školi na Vračaru u Beogradu
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RINGIER

Državni sekretar u MUP Danilo Stevandić istakao je da su djeca u školama Srbije sigurna i bezbjedna. On je naveo i da će u “Ribnikaru” biti povećano prisustvo policajaca. Takođe je istakao i da je do sinoć u 19 časova predato 32.427 komada oružja i minsko-eksplozivnih sredstava, što, kako navodi, govori o ličnoj odgovornosti građana.

Poslije dvije masovne pucnjave koje su se desile u Srbiji, Danilo Stevandić izjavio je da se država nalazi uvijek na mjestu na kome treba da bude – uz svoje građane.

Pročitajte još

Stevandić je podsjetio da su pripadnici MUP efikasno uhapsili osumnjičene za dva zločina, nakon čega su pojačali vidljivo prisustvo policije na svim javnim prostorima.

– Od početka godine zabilježen je trend smanjenja krivičnih djela i prekršaja protiv javnog reda i mira za četiri odsto u odnosu na isti period prošle godine. Trenutno nemamo većih bezbjednosnih izazova. Stanje bezbjednosti je stabilno- rekao je Stevandić.

Prema njegovim riječima, djeca u školama u Srbiji su sigurna i bezbjedna.

– Povećali smo broj policijskih službenika koji su angažovani zbog unapređenja bezbjednosti učenika i škola. Na obezbjeđenju 1.832 državne i privatne škole i njihovih 4.180 objekata, svakodnevno je angažovano 3.500 policijski službenika – naveo je Stevandić.

O bezbjednosti u OŠ “Vladislav Ribnikar”

Istakao je da će u OŠ “Vladislav Ribnikar”, gdje sutra počinje nastava, biti u dvije smene pojačano prisustvo policajaca na oba ulaza.

– Ukupno šest policijska službenika biće u smjeni. Osim njih, biće angažovane starješine koje će kontrolisati i obilaziti školu i policijske službenike. Njihov zadatak je da sa direktorima škola usaglase bezbjednosne prioritete i pažnju usmjere na rano otkrivanje mogućih rizika i pretnji – naveo je Stevandić.

Desetine hiljada lažnih dojava o bombama

Govoreći o lažnim dojavama o postavljenim bombama, Stevandić rekao da su od 17. do 20. maja u 337 škola i 16 drugih objekata bile prijave o postavljenim eksplozivnim naprava, ali je kontradivazioni pregledima utvrđeno da su lažne.

– U toku je operativni rad na otkrivanju tih djela. Pozivi upućeni sa inostranih telefonskih brojeva, odnosno imejl servera koji korisnicima omogućava anonimnost i enkripciju podataka. Uspostavili smo međunarodnu operativnu saradnju sa partnerima u inostranstvu. U toku je razmjena podataka i dalji rad na otkrivanju učinilaca – naveo je Stevandić.

Prema njegovim riječima, bilo je više desetina hiljada imejlova u proteklih godinu dana, odnosno lažnih dojava o postavljenim bombama.

– Uspjeli smo da otkrijemo četiri počinioca, za tri su podnijete krivične prijave, a za jednim raspisana potraga. U još četiri slučaja smo utvrdili da su djeca do 14 godina – rekao je Stevandić, piše RTS.

Koliko je oružja predato

Stevandić je rekao da je od 8. do sinoć u 9 časova predato 32.427 komada oružja i minsko eksplozivnih sredstava, od toga 26.094 komada oružja i 6.333 minsko eksplozivnih sredstava, kao i 1.349.719 municije različitog kalibra.

– To govori o ličnoj odgovornosti građana. Želim da apelujem na građane da to učine svakog dana u najbližoj policijskoj stanici. Mogu i policajci da dođu na kućnu adresu i preuzmu oružje – naveo je Stevandić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije