Društvo

Poznato kako će dječak ubica završiti 8. razred: Nastava će se izvoditi pod kontrolisanim uslovima, biće mu dostavljeni i udžbenici

Dječak ubica iz Ribnikara osmi razred će završiti preko specijalne škole "Dr Dragan Hercog" a po modelu koji je bio primjenjivan tokom izbijanja korona virusa, nastavu će pohađati sam preko računara, ali neće moći da ga koristi u druge svrhe.

Hapšenje ubice dječaka
FOTO: OLIVER BUNIĆ / RINGIER

Dječak ubica, koji je 3. maja u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”, čiji je učenik sedmog razreda bio, ubio devetoro vršnjaka i radnika obezbjeđenja, nastaviće školovanje onlajn! Kako se saznaje, nastava će mu se držati po modelu kako je za učenike bila postavljena u vrijeme korona virusa.

– Nastava će biti organizovana na daljinu, po programu koji već sprovodi škola “Dr Dragan Hecog”. Praktično, riječ je o elektronskoj učionici a na predavanjima će biti samo jedan đak, dječak-ubica, koji će ih pratiti iz svoje bolničke sobe. S druge strane, biće nastavnik predavač koji će mu držati čas, zadavati domaće i lekcije koje treba da nauči – objašnjava izvor.

Ograničen internet

Podsjetimo, tada trinaestogodišnjak, koji je u međuvremenu napunio 14 godina ali nije krivčno odgovoran, na dan kada je počinio masakr u školi smješten je na kliniku za psihijatrijsko liječenje, zatvorenog tipa.

Dječak ubica, koji je od 3. maja u psihijatrijskoj klinici, podsjetimo, priznao je da je počinio masakr u školi. Navodno je ispričao da mu to nisu bili drugari i da je ideju dobio gledajući dokumentarnu seriju. Uzeo je očev pištolj i počinio zločin.

OŠ Vladislav Ribnikar
FOTO: SNEŽANA KRSTIĆ/RINGIER

– On je saslušan kao svjedok u istrazi koju Više javno tužilaštvo u Beogradu vodi protiv njegovog oca, zbog sumnje da nije obezbjedio oružje na adekvatan način i tako ga učinio dostupnim sinu, kao i zbog toga što je dječaka vodio u streljanu. I tada je saslušan putem video linka koji je uspostavljen sa bolnicom, i on nije izvođen iz klinike – podsjeća izvor.

Pročitajte još

– Saglasnost za smještaj dječaka-ubice na kliniku, potpisala je njegova majka. Ona je nedavno poslala dopis u kom traži da on nastavi školovanje. Kako je osnovno obrazovanje obavezno, a nastavničko vijeće OŠ “Vladislav Ribnikar” je već donijelo odluku o njegovom isključenju iz škole u kojoj je počinio zločin, školovanje će nastaviti u drugoj školi, koja već ima iskustva u radu sa djecom na daljinu i u specifičnim uslovima – objašnjeno je. To praktično, kako se dodaje, znači da će ubica iz Ribnikara, nastavu da prati preko lap-top računara.

– Međutim, da ne bi bilo zablude, iako će nastavu pratiti onlajn, preko interneta, to ne znači da će on moći da koristi internet za druge stvari, video igrice, čitanje vijesti ili nešto slično – objašnjava se.

Dobiće udžbenike

Dječaku će biti donijeti udžbenici za osmi razred, iz kojih će on moći da nastavi učenje po završetku nastave. Kako se ranije pisalo, ubica iz osnovne škole u klinici za psihijatriju boravi pod strogo kontrolisanim uslovima. Policija stalno dežura u dijelu zgrade u kom je smješten, kao i ispred same klinike.

– On ne može da šeta, niti da viđa druge pacijente. Nije mu dozvoljeno da izlazi iz sobe kada poželi, a jedna rođaka mu donosi redovno stvari – opisano je ranije, piše Kurir.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu