Biznis

U Tesliću primali platu manju od minimalca, a DOPRINOSI NISU UPLAĆENI GODINAMA, evo šta kažu inspektori

Dobojska inspekcija “svratila” je juče u preduzeće “Nova Borja” u Tesliću, nakon više uzastopnih poziva radnika, koje je uprava sredinom prošle sedmice poslala kućama bez ikakvog obrazloženja.

drvna industrija
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Radnikei ove firme, koji platu nisu dobili od avgusta, a neki i od marta, poslovođe su poslale kućama u srijedu na kraju radnog vremena bez rješenja o odmoru ili prekidu ugovora o radu, piše capital.ba.

Inspekcija je juče konačno došla u prostorije “Nove Borje” i nakon pola sata napustila objekat bez izvršene kontrole, navodno, zato što nisu pronašli direktora Stojka Petkovića, pa nema ko da potpiše zapisnik.

Neformalna predstavnica radnika Stana Radić potvrdila nam je da su inspektori bili oko pola sata u firmi sa poslovođom, te da su otišli zato što direktora nema do sljedeće sedmice.

– Nije bilo nikakve isplate niti nam se iko obratio. Poslovođa mi je rekao da je neko zvao Petkovića i da ga nema tu do sljedeće sedmice. Vidjećemo šta će biti, a mi i dalje dolazimo na posao -rekla je Stana Radić.

Nema direktora, nema kontrole

Dodaje da su im prošle sedmice prevoznici ukinuli prevoz na posao, ali da je nakon intervencije iz opštine opet uspostavljen i plaćen i za sljedeći mjesec.

U Inspektoratu RS su potvrdili da je republički inspektor rada posjetio preduzeće „Nova Borja“, a povodom zahtjeva radnika za kontrolu njihovih radnih prava.

Pročitajte još

Na licu mjesta nije zatečeno odgovorno, niti ovlašteno lice preduzeća sa kojim bi inspektor mogao provesti postupak kontrole i koje bi omogućilo inspektoru uvid u poslovnu dokumentaciju potrebnu za utvrđivanje činjeničnog stanja. U skladu sa zakonom propisanim procedurama, odgovornom licu uputiće se službeni poziv da se odazove nadležnom inspektoru radi vršenja kontrole – rekli su u Inspektoratu RS.

Oko 100 radnika “Nove Borje” obraćali su i u ranijim mjesecima Inspektoratu RS, Poreskoj upravi i Ministarstvu rada i boračko invalidske zaštite RS, ali niko od njih nije učinio ništa da bi se situacija u firmi promijenila.

Radnicima ove firme isplaćivane su plate niže od minimalca, a doprinosi im nisu uplaćivani od 2018. godine.

Država privatizovala pa prodala firmu

Prema podacima Poreske uprave RS, neizmirene obaveze “Nove Borje” iznose 3.977.030 KM, od čega se na doprinose radnika odnosi 3.555.961 KM. Za porez duguju 421.069 KM.

Investiciono razvojna banka RS prodala je “Novu Borju” preduzeću “Interlignum” za 350.000 maraka 2017. godine, koji se tada obavezao da će za dvije godine uložiti 4,7 miliona maraka i zaposliti 250 radnika.

Vlada RS je i ranije ugovorila prodaju “Nove Borje” preduzeću “Interlignum” za 6,3 miliona KM koji novac nikad nije uplatio, zbog čega je taj ugovor na kraju raskinut.

“Nova Borja” nastala je na imovini nekadašnje drvoprerađivačke industrije “Borja”, koju je nakon višegodišnjeg stečajnog procesa kupila Vlada RS putem licitacije za 7,35 miliona KM.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije