Kolumne

U zdrav mozak

Godine prolaze, obećanja ostaju, smjene stranačke se nastavljaju, sve pod plaštom borbe protiv korupcije i čišćenja nesposobnih kadrova ili, kako ih to stranački prvaci umjetički zovu, "smjene direktora gubitaša".

U zdrav mozak
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U Šumama RS je tako smijenjeno njih deset i tu je priča, po starom dobrom običaju, završena. A ne bi trebalo da je tako.

Ako iskreno želimo da se obračunamo s nesposobnim kadrovima, s kriminalom i korupcijom, onda su smijenjeni direktori, ali i njihovi prethodnici u nekim gazdinstvima, trebali da završe u istražnom zatvoru.

U naletu borbe protiv korupcije stradali su i ljudi koji su na funkcijama bili samo po nekoliko mjeseci. Niko ne spominje imena njihovih prethodnika, koji su daleko odgovorniji za loše poslovanje. Javnost treba da zna ko je i koliko Šume RS i gazdinstva utjerao u minuse.

Zvaničnici kažu da ukupan gubitak u deset gazdinstava u kojima su smijenjeni direktori iznosi 5,3 miliona KM. Gospodo, ko je odgovoran i gdje su završili milioni koji pripadaju građanima? Gdje su danas ti direktori gubitaši? U prošlosti ste nas naučili da takvi koji naprave gubitke obično, umjesto da završe u pritvoru s krivičnim prijavama, zauzmu mjesta u foteljama čak i izvršnih direktora u samoj direkciji Šuma RS, ali i na nekim savjetničkim mjestima.

Evo i primjera. Bivši direktor ŠG “Majevica”, koje je u minusu 100.198 KM, Srećko Ilić, nedavno je imenovan za izvršnog direktora za plan i analizu u JP Šume RS. Primjer drugi: nekadašnji direktor ŠG “Zelengora”, koje ima gubitak od 382.792 KM, Đorđe Sladojević, imenovan je za zamjenika načelnika opštine Kalinovik. Treći primjer: direktor Centra za sjemensko rasadničku prizvodnju iz Doboja, sa gubitkom od 865.690 KM, Miroslav Krčo, u decembru je imenovan  za direktora Republičkog inspektorata RS. Treba li još, pitam se, a ima ih!

Stranački prvaci SNSD u posljednje vrijeme u javnim istupima otvoreno kažu kako SNSD mora da se vrati izvornim principima, a to su poštenje, pravednost, obrazovanje.

Sve ovo lijepo zvuči, ali moraće dobro da ostružu vlastite redove, ali i pojedine koalicione partnere. Onaj ko pokuša svoj narod u zdrav mozak obično strada od tog istog naroda, a zaključak je uvijek isti i glasi: sklonila ga muka narodna!

Prihvati notifikacije