Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

UBISTVO MOSTARKE JOŠ UVIJEK NERIJEŠENO Istraga praćena propustima praktično okončana

Hronika
Autor:

Foto: M.Smajkić/Avaz/RAS Srbija

Skoro sve relevantne radnje u istrazi ubistva Lane Bijedić već su okončane, ali ubica nije pronađen.

Propusti u istrazi koji su napravljeni teško se mogu otkloniti i samo su pridonijeli da smrt 19-godišnje Mostarke, pronađene 6. septembra u rijeci Studenčici pored Ljubuškog, izgleda još misterioznije.

– Istraga je praktički gotova. Sve relevantne radnje su završene osim jedne krupne stvari koja se trebala uraditi među prvima, a to je vještačenje Laninog dnevnika koji je vođen na engleskom jeziku. Prvo je trebalo uraditi grafološko vještačenje da se vidi da li je to zaista ona pisala, a onda potom i nalaz vještaka psihologa – kaže za Klix izvor iz MUP Zapadnohercegovačkog kantona.

Skoro od samog početka istraga Tužilaštva i MUP ZHK dovođena je u pitanje, s raznih strana prigovaran je “amaterski pristup i nestručnost”, a kao put ka rješenju navodila se i mogućnost da slučaj preuzme Federalna uprava policije (FUP).

Nevjerovatno je, kaže izvor, kako odmah na početku, a ni kasnije, nije ispitana Lanina majka, Nina Bijedić. Njen iskaz sigurno bi pomogao policiji te rasvijetlio neke nejasnoće posebno oko kretanja te nedjelje svirepo ubijene djevojke.

Foto: Srednja građevinska škola Mostar/screenshot Facebook

Znajući da protok vremena za ovakve složene istrage predstavlja samo otežavajuću okolnost, sudbina Lane Bijedić i tajna njenog posljednjeg dana najvjerovatnije ostaće nerasvijetljena.

U istrazi nije pomoglo ni vještačenje Laninog mobilnog telefona, za kojeg se sumnjalo da može dati trag do ubice. Telefon koji je “otključan” tek u Njemačkoj nije sadržavao informacije koje bi pomogle inspektorima.

Pažnju je privukla začuđujuća fotografija mjesta na kojem je tijelo nesrećne Mostarke pronađeno napravljena s vijadukta Studenac.

Tijelo Lane Bijedić pronašao je u nedjelju 6. septembra ribar u rijeci Studenčici pored Ljubuškog. Dan kasnije iz Tužilaštva ZHK kazano je da se radi o nasilnoj smrti, a nakon obdukcije da je riječ o ubistvu.

Istraga je potom usmjerena na neobjašnjeno djevojčino kretanje od autobusne stanice u Čapljini do kružnog toga u Zvirovićima, a potom je objavljeno da je viđena i na vijaduktu Studenci. Istražioci su pregledali nebrojene sate s nadzornih kamera, obavili desetine informativnih razgovora sa osobama koji su u tom periodu saobraćali tim putevima.

Nesrećna Lana napustila je stan u Mostaru tog jutra kazavši majci da ide na kafu s prijateljicom, a zapravo se uputila autobusom prema Čapljini. Djevojka je tog popodneva trebala vozom otputovati za Sarajevo gdje je planirala nastaviti školovanje na univerzitetu Burč.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO