Hronika

Ubistvo Nikole Mitića ŠESTI ZLOČIN VELJKA BELIVUKA i njegovog klana: Odsjekli mu nožni prst, davili ga i na kraju zaklali

Surovo ubistvo Nikole Mitića (33) iz Beograda, biće šesti zločin za koji Tužilaštvo za organizovani kriminal ima dokaze da je počinio klan Veljka Belivuk, saznaje Blic. U naredbi za sporovođenje istrage stoji da su Mitića oteli, mučili i zvjerski ubili, nezvanično, Veljko Belivuk, Marko Miljković, Senad Rešović, Miloš Budimir, Vladimir Grek, Srđan Lalić, Bojan Hrvatin, Vladan Draganić i Dejan Tešica.

Ubistvo Nikole Mitića ŠESTI ZLOČIN VELJKA BELIVUKA i njegovog klana: Odsjekli mu nožni prst, davili ga i na kraju zaklali
FOTO: MUP SRBIJ/RINGIER

Protiv ovog klana podignuta je optužnica za pet ubistava i čeka se datum pripremnog ročišta. Na čelu tročlanog sudskog vijeća biće sudija Zorana Trajković.

– Kako je optužnica postala pravosnažna u ovom trenutku nije je moguće dopuniti sa još jednim ubistvom. Tokom suđenja tužilac će biti taj koji će zatražiti da se ona proširi za zločin nad Mitićem – pojašnjava sagovornik blizak istrazi.

U naredbi za sprovođenje istrage, a u koju je Blic imao uvid, Mitić je otet 10. avgusta prošle godine na Dedinju.

– Njemu su osumnjičeni preprečili put ispred ambasade SAD-a. Tada su ga kidnapovali i tukli sve do stadiona Partizana u Humskoj ulici. U tajnoj prostoriji su nastavili njegovo mučenje. Mitić je imao telefon sa aplikacijom “Skaj” i tada su tražili da im da šifru kako bi otkrili sa kim komunicira. Izvukli su prepisku sa Lazarom Vukićevićem (takođe ubijenim). Telefon su bacili u Dunav, a po naredbi Belivuka i Miljkovića Mitić je odvezen u vikendicu u Ritopeku.

FOTO: FOTO: NESTALI SRBIJA/RINGIER
FOTO: FOTO: NESTALI SRBIJA/RINGIER

– Belivuk i Miljković su preko “Skaja” nastavili da komuniciraju sa članovima grupe i daju im zadatke. Prema njihovoj naredbi, Mitiću su prvo odsjekli prst na nozi, pa ga davili i na kraju zaklali – stoji u naredbi o sprovođenju istrage.

Mitićev automobil “hondu sivik” osumnjičeni su odvezli na Košutnjak gdje su uklonili sve tragove. Dijelove tijela ubijenog Mitića bacili su u Dunav, a prostorije su očistili varakinom.

Prema optužnici protiv klana Veljka Belivuka svaki član grupe imao je svoju ulogu. Zločine su do detalja planirali, a tijela žrtava mljeli i bacali u Dunav kao i mobilne telefone.

Pročitajte još

O tome kako su namamili i ubili – Gorana Veličkovića Goksija, Zdravka Radojevića, Lazara Vukićevića, Milana Ljepoja, Aleksandra Gligorijević Pukija i Nikolu Mitića istražiteljima je mnogo pomogao član Beluvukovog klana koji je pristao da bude svjedok – Bojan Hrvatin.

Sve pomenute žrtve su ubijali u kući strave u Ritopeku. Mučenja i zlostavljanja suparnika su snimali i slikali, te je policija uspjela da pribavi 62 fotografije. Optužnica protiv klana Veljka Belivuka broji 322 strane i potkrepljena je dokazima koje su tokom istrage policija i tužilaštvo uspjeli da prikupe.

Bojan Hrvatin, koji je učestvovao u ubistvima, trenutno ima status svedoka.

– On je isražiteljima do detalja opisao kako su ubijena šestorica muškaraca. Trenutno se nalazi u kućnom pritvoru. On ne može imati status svjedoka saradnika, ali mu sud može izreći manju kaznu – dodaje izvor.

Likvidacija u Atini

Kako je Blic pisao, Tužilaštvo za organizovani kriminal trenutno vodi predistražni postupak za ubistva Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u Atini zbog sumnji da klan Veljka Belivuka stoji i iza njega.

– Sumnja se da su Dedović i Stamatović ubijeni po nalogu Radoja Zvicera. Nađena je komunikacija na “skaju” iz koje se vidi da je Miljković bijesan, jer smatra da “sve rade” on i Belivuk, a da veći dio kolača uzima Zvicer. Miljković je u nekoliko navrata govorio Veljku da ih Zvicer “malo plaća” – dodaje izvor blizak slučaju.

Proslavljao ubistvo sa Elezom

Osuđivani kriminalac Darko Elez sklopio je sporazum o priznanju krivice sa Tužilaštvom BiH u slučaju “Lutka”, čime je osuđen na 15 godina robije. Paralelno sa tim, a kako se navodi i u saopštenju tužilaštva, dogovorio je i saradnju u istrzi sa srpskim, ali i organima BiH u rasvjetljavanju teških krivičnih djela. Elez se u Srbiji dovodi u vezu sa kriminalni klanom Velje Nevolja.

Saradnju Eleza i Belivuka otkrio je i snimak sa jedne od proslava u šteku Velje Nevolja na stadionu u Humskoj. Oni su, tada uz muziku i vatromet slavili likvidaciju škaljarca Alana Kožara i Damira Hadžića, saradnika Luke Bojovića i Filipa Koraća, koja se dogodila na Krfu 23. jula 2020. godine. Snimak dokazuje vezu između dve kriminalne grupe, ali i brutalnost, jer su ubistva pripadnika suparnika kavačkog klana – proslavljali. Osoba koja snima deo atmosfere je Slaviša Veletić Vojnik, koji slovi za elezovu desnu ruku i najpouzdanijeg saradnika. Da je Elez povezan sa grupom Velje Nevolje, ali i kavčanima, te i da je veoma dobro upućen u ono šta su ovi klanovi radili, potvrdilo je i zvanično saopštenje Tužilaštva u BiH koje je krajem marta ove godine saopštilo da je on pod istragom zbog sumnje da je sarađivao sa kriminalnom organizacijom Veljka Belivuka, kao i crnogorskog “kavačkog klana”.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije