Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

UBLAŽAVANJE EKONOMSKE KRIZE Talić: u Banjaluci treba osnovati naučni Institut

Banjaluka
Autor:

Foto: Grad Banjaluka

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Zoran Talić je na današnjem sastanku  sa rektorom Univerziteta u Banjaluci Radoslavom Gajaninom rekao da je neophodno osnivanje naučnog instituta u Banjaluci kao jedna od mjera za prevazilaženje perioda nakon virusa korona a radi ublažavanja ekonomske krize u Banjaluci i Republici Srpskoj.

Objasnio je da bi Institut bio u službi akademske zajednice, privrede i društva u cijelini.

– Tim potezom napravili bi jedan kvalitetan most da brže uvežemo “domaću” pamet, obrazovanje i privredu sa dijasporom. Uvezivanjem ljudi iz inostranstva, koji su u ozbiljnim sistemima, adminstrativnim, naučnim pa i privrednim ostvario bi se prenos znanja a samim tim i prenos kapitala – rekao je Talić.

Gajanin je  dodao da je opredjeljenje Univerziteta da pored postojećeg ostvare i dodatna ulaganja u nauku i  izdvojio je stimulisanje za domaće naučnike prilikom objavljivanja radova u svjetskim naučnim časopisima. Takođe, napomenuo je i nekoliko projektnih aktivnosti koje su aplicirali prema gradu.

– U sklopu zaštićenog područja Univerzitetski grad pokrenuli smo inicijativu izgradnje edukativnog centra za predškolsko vaspitanje u okviru kojeg će biti smješten vrtić. Navedeni vrtić bi služio kao nastavna baza za edukaciju studenata Studijskog programa predškolsko vaspitanje i obrazovanje, te dnevni boravak djece predškolskog uzrasta čiji su roditelji zaposleni na Univerzitetu, ali i za smještaj djece iz grada, prvenstveno naselja Novi Borik – rekao je Gajanin.

Posjeta Institutu za genetičke resurse

Prilikom posjete Univerzitetu Talić obišao je i Instituta za genetičke resurse RS i razgovarao sa direktorom Instituta Marinom Antić.

Napomenuo da je RS na međunarodnom nivou prepoznata kao zemlja koja vodi računa o svojim genetičkim resursima.

Direktor Instituta Marina Antić naglasila je da očuvanje i održivo korišćenje reprodukcione osnove i tehničkih resursa predstavlja važan dio strategije održivosti i razvoja svakog društva i države.

– Institut Univerziteta za genetičke resurse u Banjaluci jedina je institucija u regionu koja je svoju sigurnosnu sjemensku kolekciju deponovala u Globalni trezor sjemena u Norveškom gradu Svalbardu – napomenula je Antić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO