Politika

UBRZALI INTERNET I SMANJILI TERORIZAM U kojim oblastima je BiH napredovala

Bosna i Hercegovina se od početka godine pomjerila nekoliko mjesta naprijed na svjetskim listama, pa je tako napredovala kada je u pitanju brzina interneta, ekonomske slobode, kao i na Globalnoj listi indeksa mira.

UBRZALI INTERNET I SMANJILI TERORIZAM U kojim oblastima je BiH napredovala
Foto: Profimedia

Vjerovali ili ne, BiH se tako na jednoj listi pomjerila čak 59 pozicija, te sa 102. došla na 43. poziciju. U pitanju je internet. Telekom operateri su u aprilu ove godine dobili dozvole za korištenje 4G mreže, čime su stvoreni uslovi za početak pružanja ove usluge na području BiH. Pozitivni efekti uvođenja 4G mreže na području BiH primjetni su i s obzirom na napredak za 59 pozicija na Globalnom indeksu brzine interneta od njenog uspostavljanja.

Napredak je primetan i kada je ekonomija u pitanju. BiH se prema indeksu ekonomskih sloboda za ovu godinu, koji objavljuje ugledna američka “The Heritage Foundation“, nalazi na 83. mjestu na svijetu od 180 rangiranih zemalja. Ova pozicija predstavlja izvjesni napredak u odnosu na 91. mjesto u prethodnoj godini.

Iako je zvanično najnemirnija zemlja u regionu Zapadnog Balkana, BiH zauzela je 81. mjesto na Globalnom indeksu mira, koji svake godine objavljuje australijski Institut za ekonomiju u mir i rangira ukupno 163 nezavisne države. Međutim, neki bi rekli krajnje neočekivano, u odnosu na prethodnu godinu na ovoj listi napredovala je za 9 mjesta.

Krajem prošle godine objavljen je još jedan napredak kada je BiH u pitanju, o kome se i dalje priča. Nedavno objavljena lista globalnog svjetskog indeksa terorizma bilježi poboljšanje za 12 mjesta. BiH  je tako na 91. mestu od 163 države svijeta koje su na toj listi. Zemlje regije uglavnom su ili ostale na istim pozicijama ili napredovale, osim Srbije koja je nazadovala, pa je sada na 116. mjestu.

Iako pomaci postoje, o njima je, kažu stručnjaci, teško razgovarati kada je mnogo više onih oblasti u kojima je BiH nazadovala.

Foto: Klix/RAS Srbija

Mali simbolični pomaci koje je teško i pronaći pokazuju da ipak idemo po principu korak naprijed dva nazad. To govori da mi bukvalno nazadujemo, ne mičemo se s mjesta, ne pratimo svijet, a sve to što simbolički može predstavljati virtuelnu utehu, ne bi trebalo biti ono što nas obavezuje na optimizam – objasnio je sociolog Esad Bajtal.

Lažni optimizam

Bajtal objašnjava da lažni optimizam ne pomaže, te da napredovanja nema bez realnih pomaka.

– Svaki lažni optimizam daje vlastima i političkim strukturama koje su nas dovele na zadnje mjesto u Evropi neki znak. Građani ne smiju biti naivni. Oni su toliko toga obećali, a da su samo pola uradili bili bi zemlja sa zadovoljavajućim standardom, sa realnim načinom življenja, riješenim međuljudskim odnosima i jednim nivoom morala – rekao je Bajtal, dodajući da građani ove zemlje zaslužuju puno više od lažnog optimizma i malih pamaka.