Sudbine

Udarac bejzbol palicom Stefanu je PROMIJENIO ŽIVOT: Porodica već SEDAM GODINA bije bitku za njegovo izlječenje

Stefan Jovanović (28) iz Kragujevca razgovarao je sa drugaricom ispred škole, kada ga je jedan mladić napao sa leđa i udarao bejzbol palicom po glavi. Njegova borba za oporavak traje od marta 2013. godine.

Udarac bejzbol palicom Stefanu je PROMIJENIO ŽIVOT: Porodica već SEDAM GODINA bije bitku za njegovo izlječenje
FOTO: BUDIHUMAN.RS/SCREENSHOT

Nakon 120 dana provedenih u komi, ovaj mladić se probudio i svjesno krenuo u sopstveni oporavak. Kao posljedice prebijanja imao ozbiljne povrede mozga, ponovo je učio da hoda i govori. Izgubio je pamćenje, koje se vremenom povratilo.

Pročitajte još

Njemu je atrofirao desni očni živac zbog otoka mozga i vremena provedenog u komi, na lijevom oku vidi samo u centralnom dijelu vidnog polja, ali, kako bi mogao da živi i napreduje kao i svi njegovi vršnjaci i kako bi pobijedio sljepilo, neophodni su mu brojni medicinski tretmani i operacije za koje je njegova porodica pronašla rješenje, u Rusiji. Ali, do ostvarenja tog cilja ih dijeli nekoliko desetina hiljada evra.

– Srpski ljekari rekli su nam da za njegovo stanje sa vidom nema spasa. Međutim, prijatelj koji je otorinolaringolog je čuo za mjesto Ufa u Rusiji, gdje Stefanu mogu da pomognu. Jedna operacija, sa putovanjem do Rusije i nazad košta 6.000 evra. On ih je do sada imao šest – priča Stefanov otac Nebojša za Telegraf.

Kako kaže, njemu je ovim operacijama vraćen dio vida, on može da vidi telefon ili kompjuter, ali ne vidi dovoljno kako bi mogao da se kreće bez pratnje. Operacije su prvo rađene na šest mjeseci, a potom na godinu dana, ali je trenutno sve obustavljeno zbog pandemije virusa korona.

– Tamo su zadovoljni njegovim napretkon poslije operacija, ali nije poznato koliko će još morati da ih ima. Takođe, osjetio je neku nervozu u očima i doktorka u bolnici u Novom Sadu je rekla da je dobio neku vrstu konjuktivitisa. Kapi za to mogu da se nađu samo u Hrvatskoj i koštaju oko 30.000 dinara. To fondacija ne može da pokrije, te nam znači i novac na računu – dodaje on.

Porodica je Stefanu uspjela da plati prve dvije operacije, dok su mu za ostale pomogli humani ljudi. Ovde svakako nije kraj njegovom liječenju, te je svaka pomoć dobrodošla.

Za Stefanovo bolje sutra! Budimo humani!

Pomozimo Stefanu!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 244 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human244 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-463425-05

Uplatom na devizni račun: 00-540-0001932.4

IBAN: RS35160005400001932434

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal