Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

UDOVICA POD CRNIM VELOM Bivši predsjednik sahranjen u rodnom selu, ovaj detalj NIKOM NIJE PROMAKAO (FOTO)

Svijet
Autor:

Foto: Tanjug/AP/RAS Srbija

Bivši predsjednik i osnivač Zimbabvea Robert Mugabe sahranjen je u subotu u rodnom selu Kutama, čime je okončan spor porodice i vlade njegovog nasljednika Emersona Mnangagve u vezi sa mjestom njegovog vječnog počivališta.

Nakon mise, koju je služio katolički sveštenik i govora članova porodice, Mugabe je sahranjen u dvorištu svoje kuće bez pompe uobičajeno rezervisane za nacionalne heroje.

Foto: Tanjug/AP/RAS Srbija

Mugabeova supruga Grejs lice je skrivala crnim velom, a sahrani su prisustvovali i njegova djeca, bliski rođaci, vladini zvaničnici i predstavnici medija.

Dok su najbliži odavali posljednju počast Mugabeu, dvorištem u kom je sahranjen, slobodno su šetale domaće životinje, te nikom nije promakao pijetao koji je paradirao svega nekoliko metara od kovčega u kom počivaju ostaci osnivača Zimbabvea.

Foto: Tanjug/AP/RAS Srbija

Mugabe je preminuo u bolnici u Singapuru 6. septembra u 95 godini, ogorčen zbog načina na koji su njegovi bivši saveznici, uključujući Emersona Mnangagvu skovali zavjeru da ga skinu sa vlasti novembra 2017. godine. Mugabe je, prema riječima njegove porodice, pred smrt rekao svojim najbližima da ne želi da njegovi “mučitelji” prisustvuju njegovoj sahrani.

Robert Mugabe vladao je Zimbabveom 37 godina od sticanja nezavisnosti zemlje 1980. godine, ali je bio polarizujuća figura jer su ga neki idealizovali zbog uloge u borbi za oslobođenje zemlje, dok su ga drugi mrzili jer je uništio zemlju užasnom ekonomskom politikom i vršio represiju nad neistomišljenicima.

(Blic)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO